Guvernul continuă campania de reducere a taxelor

Decizia Guvernului Ponta de a elimina din noul Cod Fiscal prevederea prin care românii cu proprietăți în afara celei de domiciliu erau impozitate suplimentar, dar și sprijinul oferit de Guvern mediului de afaceri prin reducerea CAS și renunțarea la impozitarea profitului reinvestit marchează continuarea politicii de reducere a taxelor, după ce recent s-a renunțat la peste 90 de taxe și tarife parafiscale.

RomaniaTV.net
28 iul. 2014, 12:09
Guvernul continuă campania de reducere a taxelor

Printre deciziile fiscale luate de Guvernul condus de Victor Ponta în ultima vreme se numără inițiativa de scădere a CAS cu 5 puncte procentuale, reducerea TVA pentru produsele de panificație de la 24% la 9%, păstrarea cotei unice de 16% pentru menținerea stabilității și predictibilității mediului economic, dar și eliminarea a peste 90 de taxe și tarife parafiscale.

Mai mult, renunțarea la impozitarea profitului reinvestit, schema de restructurare și eșalonare a ratelor bancare pentru un potențial de circa 1 milion de beneficiari dar și evoluția pozitivă a încasărilor, datorată activității îmbunătățite a ANAF, sunt măsuri care încurajează investițiile și consumul, fiind pozitive pentru creșterea economică a României.

De exemplu, o analiză atentă a tentativei de reducere a CAS relevă faptul că una dintre principalele beneficii apar în domeniul locurilor de muncă (70.000 de noi joburi generate), creșterea investițiilor străine directe, recuperarea arieratelor firmelor la buget dar și, poate cel mai important, scăderea evaziunii fiscale, creșterea încasărilor și scoaterea la alb a aproape 80.000 de angajați.

Acest sprijin oferit de Guvern ar conduce la o îmbunătățire directă a datelor care arată deja că, în perioada aprilie 2012 și aprilie 2014, au fost create 140.000 de noi locuri de muncă. Acestea au fost generate în primul rând prin atragerea de fonduri europene, implementarea investițiilor de la bugetul de stat (în special în Infrastructură), facilitățile acordate firmelor pentru angajarea tinerilor și deblocarea angajării sistemului public.

Acest plus a venit să recupereze din cele 530.000 de locuri de muncă ce au fost pierdute datorită politicilor de austeritate implementate în perioada 2009-2012 și a ajutat România să aibă una dintre cele mai mici rate ale șomajului (în jur de 7), cu mult sub media europeană de 10,7.