Klaus Iohannis: PNL a dat în JUDECATĂ Guvernul pentru că a modificat nepermis Legea alegerii preşedintelui

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat, marţi, că liberalii au dat în judecată Guvernul pentru aprobarea Ordonanţei 45/2014 prin care este modificată Legea privind alegerea preşedintelui ţării. Liderul liberal susţine că actul normativ ar favoriza frauda electorală, fiind încurajat "turismul electoral".

05 aug. 2014, 10:39
Klaus Iohannis: PNL a dat în JUDECATĂ Guvernul pentru că a modificat nepermis Legea alegerii preşedintelui

Klaus Iohannis a precizat că PNL cere anularea Ordonanţei, el motivând că aceasta modifică nepermis legislaţia specifică care se referă la alegerile pentru Preşedinţia României şi îi creează premierului Victor Ponta mai multe avantaje în alegeri, scrie Agerpres.

„Am dat în judecată Guvernul pentru anularea Ordonanţei 45/2014, Ordonanţă care modifică nepermis legislaţia specifică care se referă la organizarea alegerilor pentru preşedintele României. Noi am făcut atunci când a apărut ordonanţa, în repetate rânduri, apel la Avocatul Poporului pentru a ataca acest act normativ, din păcate nu s-a făcut acest lucru şi atunci ne-am simţit obligaţi să atacăm noi act act normativ„, a spus Iohannis într-o conferinţă de presă.

CITEŞTE ŞI Elena Udrea: Prezidenţiabilul KLAUS IOHANNIS ar putea fi declarat INCOMPATIBIL în toamnă

Liderul PNL a adăugat că într-un stat democratic, aşa cum este România, nu se poate ca Guvernul, condus de viitorul candidat la prezidenţiale, să modifice, cu foarte puţine luni înainte de scrutin, legislaţia care se referă tocmai la alegerile prezidenţiale.

‘Dacă ar rămâne nesancţionat acest act normativ, Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale, şi-a creat un avantaj competiţional, lucru pe care îl considerăm noi şi Comisia de la Veneţia că ar fi inacceptabil. Dacă rămâne aşa, va fi creată premisa unei fraude electorale masive, încurajând votul multiplu. Guvernul schimbă un articol de lege care introduce posibilitatea de a vota oriunde în ţară. E suficient să scrii o declaraţie pe propria răspundere că nu ai votat în altă parte şi nici nu vei vota în altă parte şi votul îţi este luat în considerare. Aşa ceva încurajează turismul electoral’, a menţionat preşedintele liberal.

Guvernul a adoptat în iunie ordonanţa de urgenţă nr. 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta: N-o să spun niciodată „nu-l alegeţi pe Iohannis pentru că este neamţ!”