Guvernul de la Madrid a înaintat Apel la Curtea Constituţională la rezoluţia pentru independenţa Cataloniei

Guvernul de la Madrid a înaintat un apel la Curtea Constituțională a Spaniei contra rezoluției în favoarea independenței, adoptată luni de parlamentul regional din Catalonia, a anunțat miercuri premierul spaniol Mariano Rajoy, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

11 nov. 2015, 15:34
Guvernul de la Madrid a înaintat Apel la Curtea Constituţională la rezoluţia pentru independenţa Cataloniei

Avocatul Statului a cerut Curții Constituționale ‘suspendarea imediată a acestei rezoluții și a tuturor efectelor sale’, a declarat Rajoy într-o conferință de presă la Palatul Moncloa, sediul guvernului spaniol. ‘Nu este doar o reacție la o moțiune votată în parlament; este vorba de apărarea unei întregi țări’, a adăugat el. Apelul urmează să fie examinat începând cu ora locală 16:30 (15:30 GMT), potrivit unei surse judiciare.

Parlamentul regional din Catalonia a adoptat luni o rezoluție, fără precedent, pentru separarea de Spania, lansând o așa-numită foaie de parcurs spre independență.

Declarația de secesiune, primul pas despre care partidele pro-independență speră că va duce la desprinderea regiunii de Spania și la crearea unei republici independente în interval de 18 luni, a primit susținerea majorității legislativului regional, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Parlamentul regional al Cataloniei a votat pentru SEPARAREA de Spania

Partidele care sunt în favoarea independenței față de Spania au obținut majoritatea locurilor din legislativul regional (72 din 135) la alegerile din septembrie din Catalonia, centrate pe chestiunea secesiunii. Ei nu beneficiază însă de majoritatea absolută a voturilor.

Separatiștii susțin că dispun de un sprijin suficient pentru a lansa procesul de independență.

Contribuția Cataloniei, regiune cu 7,5 milioane de locuitori, la Produsul Intern Brut al Spaniei este de 20%.

Constituția Spaniei nu permite desprinderea niciunei regiuni de restul țării. Premierul de centru-dreapta Mariano Rajoy, al cărui partid va avea de înfruntat alegerile generale din septembrie, promisese că va contesta cât de repede posibil rezoluția la Curtea Constituțională.