Guvernul de la Minsk a demisionat. Grevă generală în Belarus VIDEO

Guvernul din Belarus a demisionat. Decretul privind demisia Cabinetului de miniştri a fost semnat sâmbătă, 15 august, de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, însă anunţul a fost făcut luni.

RomaniaTV.net
17 aug. 2020, 10:58

Guvernul şi-a depus demisia în conformitate cu Constituţia Belarusului, după ce a fost confirmat rezultatul alegerilor prezidenţiale. În Belarus, preşedintele ţării este cel care numeşte în funcţie Cabinetul de miniştri.

Potrivit presei ruse, Lukaşenko a anunţat că în mare parte deja are lista de membri ai noului Guvern.   Demisia Guvernului belarus are loc pe fundalul protestelor de sute de mii de cetăţeni, organizate împotriva preşedintelui Lukaşenko, a grevelor de la cele mai importante uzine din ţară şi de la unele televiziuni publice.  

În Belarus s-a declanșat greva generală în cursul zilei de luni. La grevă s-au alăturat întreprinderi din toată țara. Aflat într-o vizită la o fabrică de tractoare, Aleksandr Lukaşenko a fost huiduit de muncitori care i-au strigat „Pleacă!”. La una dintre televiziunile de stat, prezentatorii nu au mai intrat pe post și au lăsat studiourile goale, în semn de solitaritate cu protestatarii, scrie BBC.

 

Duminică după-amiază a avut loc în Belarus cea mai mare demonstraţie din istoria postsovietică a ţării, sute de mii de persoane adunându-se în Mink precum şi alte oraşe pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukaşenko. Presa din Belarus relatează însă cum zeci de persoane care au participat la protest au început să fie arestate şi băgate în dubiţe neînmatriculate.

Aleksandr Lukaşenko nu cedează în faţa protestelor: „Nu vor avea loc alte alegeri” 

Rusia a anunţat că i-a transmit liderului belarus Alexadru Lukaşenko că este pregătită să îi ofere asistenţă militară, dacă va fi necesar, în condiţiile în care aproximativ 200.000 de oameni au ieşit duminică în stradă, la Minsk, în cel mai amplu protest de până acum, cerând repetarea alegerilor, transmite CNBC.

Cel puţin doi protestatari au murit şi mii au fost reţinuţi în timpul demonstraţiilor, începând de la alegerile de duminica trecută.

Kremlinul a anunţat că preedintele Vladimir Putin i-a spus preşedintelui Lukaşenko că Moscova este pregătită să ofere Belarusului asistenţă în concordanţă cu un pact militar colectiv şi că asupra ţării sunt exercitate presiuni externe.

Comunicatul Kremlinului nu precizează de und provin presiunile. La demonstraţii, oamenii au purtat steaguri roşii şi albe i au scandat „Lukaşenko demisia” şşi „Nu vom uita sau ierta”.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, afirmă că votul a fost trucat pentru a ascunde faptul că cesta a pierdut sprijinul oamenilor. Preşedintele neagă că ar fi pierdut alegerile, citând rezultatele oficiale, potrviti cărora a obţinut peste 80% din voturi.

Lukaşenko, care este presat de Uniunea Europeană pentru că a intervenit dur împotriva demonstranţilor, afirmă că tancurile NATO au fost desfăşurate la 15 minute de graniţa belarusă.

NATO a anunţat că monitorizează îndeaproape situaţie din belarus, dar că nu a desfăşurat trupe la graniţa vestică a ţării.

Duminică a avut loc şi o demonstraţie de susţinere a lui Lukaşenko.

„Trupele NATO sunt la porţile noastre. Lituania, Letonia, Polinia şi Ucraina ne ordonă să organizăm noi alegeri”, a spus Lukaşenko susţinătorilor săi, adăugând că Belarusul „va muri ca stat dacă ar fi organizate noi alegeri”.

„Nu v-am trădat niciodată şi nu o voi face niciodată”, a spus acesta. Agenţia de presă rusă RIA a relatat că armata belarusă va organiza exerciţii în perioada 17-20 august, în vestul ţării.

„Nici mort nu vă voi permite”

Ieri la un protest unde se aflau câțiva dintre susținătorii lui, Lukașenko a spus că alte alegeri nu vor exista și că el nu își va da țara, nici mort.

„Am construit împreună, cu toate dificultățile, cu toate neajunsurile, o țară frumoasă. Dacă cineva vrea să dea țara, chiar și atunci când voi fi mort, nu vă voi permite. Eu stau ca înaintea lui Dumnezeu: alegerile au avut loc – nu pot exista mai mult de 80%  falsificări! Ei ne îndeamnă să organizăm noi alegeri. Ei bine, hai să mergem la urne – și cine va munci? Dacă mergem la urne, vom pieri, și asta vor ei în străinătate! Belarusienii, gândiți-vă astăzi cu propriul cap, pentru că mâine alții vor gândi pentru noi ”, a spus Lukașenko.

Astfel, Lukașenko a încercat să inducă oamenilor ideea că protestele din stradă sunt cauzate de influența altor țări. Asta chiar dacă mii de oameni au ieșit ieri pe străzi în mai multe orașe din Belarus. Oamenii sunt nemulțumiți de rezultatele alegerilor pe care le consideră fraudate. Tot ieri pe străzi au fost aduși în mod organizat cu autobuzele mai mulți oameni care ar fi fost susținătorii lui Lukașencko.