Prima cerere de plată pentru 2,56 mld de euro din PNRR, amânată. Reacţia lui Marcel Boloş

MIPE susţine că în luna august activitatea serviciilor Comisiei Europene este cu mult redusă datorită numărului mare al concediilor, motiv pentru care plata tranșei de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la sfârșitul lunii septembrie 2022

28 iul. 2022, 21:24
Prima cerere de plată pentru 2,56 mld de euro din PNRR, amânată. Reacţia lui Marcel Boloş

Informaţii comntradictorii despre PNRR joi seară. Prima cerere de plată depusă de România pentru PNRR va fi amânată. Aceasta nu va mai avea loc la finalul lunii iulie, așa cum era stabilit. Evaluarea va fi prelungită din cauza unei noi funcții introduse de Uniunea Europeană.

Marcel Boloș a declarat în exclusivitate, pentru Euronews România, că țara noastră nu se află în pericol de a pierde banii, iar amânarea se face din cauza unei acțiuni de testare suplimentară, de care va avea parte și alte țări membre care au aplicat pentru aceleași fonduri.

”Nu avem probleme pe jaloane și țintă. Întreaga documentație a fost trimisă la comisie și verificată de comisie în termenul de 60 de zile. Pentru sistemul informatic s-a solicitat introducerea unei funcții suplimentare, care să furnizeze informații despre beneficiarii finali ai plăților din PNNR și această acțiune e în prezent în curs de derulare cu Serviciul de Telecomunicații speciale și se va finaliza pe data de 31 iulie, astfel încât pe 1 august, se va face această testare a funcției suplimentare, iar apoi începe procedura de plată.

Pentru corecta informare a opiniei publice și combaterea dezinformărilor apărute în spațiul public în seara zilei de joi, 28 iulie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene face precizarea promptă că România nu se află în situația de a „pierde” echivalentul primei cereri de plată din PNRR!

Mai concret, în data de 25 iulie 2022 la orele 12:00 a avut loc discuția reprezentanților MIPE cu Comisia Europeană privind situația cererii de plată numărul 1, transmise în data de 31 mai 2022 (detalii privind structura cererii de plată, aici).

Facem precizarea că toate documentele privind îndeplinirea jaloanelor și țintelor aferente au fost în întregime comunicate și verificate de serviciile CE. Astfel procesul de validare pentru cele 21 de jaloane și ținte s-a încheiat.

EXCLUSIV | Marius Budăi, gata să renegocieze cu Bruxellesul pensiile din PNRR: „Premierul Nicolae Ciucă e alături de mine” / Ce se întâmplă cu pachetele „anti-sărăcie”
La solicitarea CE termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar s-a prelungit pentru completarea sistemului informatic al PNRR cu informații necesare identificării beneficiarilor finali ai plăților. România și-a luat angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcția suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022.

Pe data de 1 august 2022 va avea loc testarea funcției suplimentare solicitate de CE, iar cererea intră în procedură de de plată, potrivit Regulamentului CE intră în procedură de plată.

Procedura de plată presupune parcurgerea următoarelor etape:

I. Avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar.

II. Transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN.

III. Aprobarea plății în Consiliul Uniunii Europene – ECOFIN.

Pensii 2022. Mii de români se vor trezi cu pensiile tăiate. Măsura este prevăzută în PNRR
Facem precizarea că în luna august activitatea serviciilor Comisiei Europene este cu mult redusă datorită numărului mare al concediilor, motiv pentru care plata tranșei de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la sfârșitul lunii septembrie 2022, fără ca acest lucru să afecteze bugetul de stat și fără să producă întârzieri în implementarea reformelor și investițiilor asumate.

Comisia Europeană a anunțat, conform G4Media. că prima cerere de plată depusă de România pentru PNRR nu va fi aprobată la finalul lunii iulie, evaluarea fiind prelungită până în septembrie. „În general, Comisia transmite o evaluare preliminară a cererii în curs de două luni de la primirea acesteia. Pentru a oferi timp suficient pentru finalizarea acestei evaluări, autoritățile române au decis, în acord cu Comisia Europeană, să prelungească această perioadă până la data de 16 septembrie. Această practică nu este neobișnuită”, se arată în răspunsul transmis pentru G4Media de Comisia Europeană.