Guvernul din România ajută fermierii străini. Într-un supermarket de la noi se vând struguri fără sâmburi din Peru la preț cu adaos limitat

Poza zilei făcută într-un supermarket din România. Într-un magazin de la noi se vând struguri fără sâmburi la preț cu adaos limitat.

04 mart. 2024, 20:55
Guvernul din România ajută fermierii străini. Într-un supermarket de la noi se vând struguri fără sâmburi din Peru la preț cu adaos limitat
În România se vând struguri din Peru la preț cu adaos limitat

Guvernul României ajută fermierii peruani. În imaginea suprinsă de jurnalistul Val Vâlcu vedem struguri fără sâmburi, din Peru, subvenționați de Executivul țării noastre, vânduți la preț de adaos limitat.

Citește și: Ce produse vor ajunge pe lista celor cu adaos comercial plafonat. Lista iniţială de 16 alimente de bază va rămâne în continuare valabilă

Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, a comentat acest subiect.

„În categoria de produse subvenționate intră și strugurii. Mergând la cumpărturi, nu m-am gândit niciodată că în celebra ordonanța intră și produse din Peru. Oricum este o măsură populistă, fără efecte pozitive.

Noi dăm o mulțime de bani pentru ajutoarele sociale pentru voturi. Este incredibil: Le dai bani oamenilor pentru lemne la țară, dar nu-i obligi să vină cu factura să-ți dovedească faptul că au cumpărat lemne. Iar ei își cheltuiesc banii pe altceva. Se pierd o mulțime de bani. Mulți vin cu Mercedesuri să își ia banii de la primărie. Este ridicol. Și nimeni nu se sesizează! Suntem o țară de asistați social”, a zis Dragoș Frumosu.

Citește și: Marcel Ciolacu, după ce INS a anunțat că inflaţia continuă să scadă: Nu ar fi fost posibil dacă nu am fi plafonat preţurile la energie şi gaze şi nu am fi limitat adaosul comercial la 21 de categorii de alimente de bază

„Și cei care consumă struguri fără sâmburi în toiul iernii primesc un ajutor. Trebuie să ne gândim și la ei”, a zis Val Vâlcu, la B1 TV.

Lista cu produse agricole şi alimentare care au adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu „000” până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc); legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână – 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.