Guvernul din Yemen a aprobat legea de amnistiere a președintelui Saleh

Guvernul din Yemen a aprobat legea de amnistiere a președintelui Ali Abdullah Saleh, ce îi conferă imunitate în cadrul planului de tranziție a Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG).

RomaniaTV.net
09 ian. 2012, 07:25
Guvernul din Yemen a aprobat legea de amnistiere a președintelui Saleh

Legea i-ar conferi amnistie lui Saleh și tuturor apropiaților săi, „în toate departamentele: guvernamental, civil și militar”, pentru toți cei 33 de ani cât a fost la putere, potrivit BBC News. 

Legea trebuie sa mai treacă și de parlament pentru a intra în vigoare.

ONU a criticat vineri planul de tranziție, care a fost semnat în noiembrie.

Înaltul emisar pentru drepturile omului a Națiunilor Unite, Navi Pillay,  a declarat că cei care au comis abuzuri în timpul represiunii violente a protestelor populare trebuie să fie judecați și că planul este contrar legislației internaționale.

Legea, redactată de un guvern de unitate națională condus de opoziție, îi include pe toți cei care au lucrat cu Saleh și se aplică tuturor actelor comise înaintea promulgării legii.

Activiștii sirieni susțin că Gărzile Revoluționare, conduse de fiul lui Saleh, sunt responsabile pentru represiunea violentă a protestelor anti-guvernamentale.

Cei care nu sunt de acord cu acordarea imunității lui Saleh au ieșit în ultimile săptămâni în stradă. Ei cer ca Saleh și rudele sale să fie judecate pentru faptele lor.