Alegeri locale, amânate oficial. Guvernul a prelungit mandatelee aleşilor locali până la 31 decembrie, cel târziu

Publicat: Luni, 06 Aprilie 2020 17:54 // Actualizat: Luni, 06 Aprilie 2020 21:10 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni, o OUG pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali, până cel mult la 31 decembrie 2020. De asemenea, este simplificată procedura depunerii candidaturilor, fiind redus numărul de semnături necesare.

"Este evident că, în această situaţie de criză, nu se pot desfăşura activităţi specifice campanii electorale şi că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Aşadar trei instituţii: Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Ministerul de Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării şi Administraţiei au iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă de prelungire a mandatelor aleşilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020", a spus, luni, la începutul şedinţei de GUvern, vicepremierul Raluca Turcan, potrivit News.ro.

Aceasta a precizat că este simplificată procedura depunerii candidaturilor, fiind redus numărul de semnături necesare.

"În acelaşi timp, ţinând cont de actualul context epidemiologic şi de criză, ţinând cont şi de decretul preşedintelui României privind starea de urgenţă, inclusiv procedura pentru pregătirea alegerilor electorale şi desfăşurarea acestor alegeri, doresc cele trei instituţii să fie simplificate, în sensul în care partidele politice şi candidaţii pentru funcţiile din administraţia publică locală să prezinte o singură listă de susţinători şi, de asemenea, să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care cinci sute de alegători din fiecare judeţ şi o mie de alegători din municipiul Bucureşti", a mai spus Turcan.

Vicepremierul a precizat că, potrivit proiectului de OUG discutat, "mai există şi posibilitatea ca, în locul listelor de susţinători, să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuţii electorale în valoare de cel puţin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcţia pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe ţară pentru campania electorală la nivelul judeţului sau nivelul municipiului Bucureşti acolo unde se candidează".

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi seară, că este din ce în ce mai puţin probabil ca alegerile locale să aibă loc în 28 iunie, având în vedere situaţia generată de coronavirus, care a impus restricţii de circulaţie şi interzicerea adunărilor publice.

Orban a anunţat de atunci că trebuie emis un act normativ pentru a prelungi mandatele autorităţilor locale alese.

Citeşte şi: STAREA DE URGENŢĂ SE PRELUNGEŞTE CU ÎNCĂ O LUNĂ. Iohannis: "Voi emite un nou decret"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alegeri locale coronavirus OUG prelungire mandat primari
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8415
RON
26 May
noapte 9 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H