Guvernul ELIMINĂ 92 de taxe. Ponta: Nu va fi un impact bugetar major, dar ajută la debirocratizare

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi mai multe acte normative prin care sunt eliminate sau comasate 92 de taxe şi tarife nefiscale. Eliminarea celor 92 de taxe nu va avea impact bugetar major, dar în schimb va contribui la debirocratizare, a declarat premierul Victor Ponta. Modificarea va intra în vigoare de la 1 iulie 2014.

20 mai 2014, 11:39
Guvernul ELIMINĂ 92 de taxe. Ponta: Nu va fi un impact bugetar major, dar ajută la debirocratizare

Guvernul a aprobat marţi eliminarea a 10 taxe şi tarife nefiscale şi a decis comasarea unui număr de 17 taxe şi tarife nefiscale, potrivit informaţiilor transmise de Executiv. Pentru diferenţa de până la 92 de taxe şi tarife care vor fi ajustate urmează să fie promovate ordine de ministru sau decizii ale preşedinţilor instituţiilor, astfel încât până la data de 1 iulie întregul pachet legislativ să intre în vigoare.

În total, vor fi eliminate 14 taxe şi tarife nefiscale, în timp ce pentru alte 78 va fi eliminată plata individuală, ca urmare a comasării lor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa de Guvern că, veştile bune primite pe zona economică – creşterea economică, creşterea ratingului şi a investiţiilor străine – permit emiterea de ordonanţe, hotărâri de guvern şi ordine de miniştri prin care 92 de taxe sunt eliminate sau comasate.

„Nu e vorba de impact bugetar semnificativ, e vorba, de fapt, de birocraţie şi de modul în care ceream contribuabililor şi tuturor cetăţenilor sau firme să piardă foarte mult timp pentru a plăti nişte taxe extrem de mici, dar care îngreunau foarte mult activitatea de zi cu zi. 92 (de taxe – n.r). Sunt mulţumit, dar se mai poate, doamna ministru. Sunt convins că mai putem să defrişăm acest sistem fiscal îngrozitor construit în atâţia ani şi pe care nimeni nu a reuşit încă, până acum, să-l afecteze în mod serios„, a afirmat premierul în şedinţa de guvern.

Ponta şi-a exprimat convingerea că „până şi adversarii politici” vor „lăuda” Executivul că a eliminat 92 de taxe.

Citeşte şi Victor Ponta: Prin eliminarea a 70 de taxe, bugetul va pierde doar 2.000.000 lei

„Eu nu am aflat niciodată care au fost cele 30 de care vorbesc ei că le-am introdus, că nu există. Dar, cele 92 vă rog să le publicaţi, că acestea chiar există şi e important”, a mai spus premierul.

Taxele si tarife cu caracter nefiscal care sunt eliminate prin cele două acte normative adoptate de Guvern sunt:

Ministerul Afacerilor Interne

1). Taxa de înscriere pentru examenul de admitere la şcolile militare de subofiteri si jandarmi – al cărui nivel este 120 lei.

Ministerul Justiţiei

Oficiul National al Registrului Comerţului

2). Tarif pentru indrumarea prealabila în scopul înfiinţării unei societăţi – al carui nivel este 19,8 lei/ora

3). Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fisa sintetică a investiţiei străine pentru o ţară şi o perioadă definită; statistică în funcţie de un criteriu) – al cărui nivel este 20 lei/ fişă sintetică/statistică unicriterială.

4).Tarif pentru cerere eliberare informatii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii – a cărui nivel este 11 lei /firma

Ministerul pentru Societatea Informaţională

5). Tariful de utilizare a procedurii electronice – al cărui nivel este 46 lei/an/utilizator

Ministerul Sănătăţii

6). Taxa pentru emitere aviz privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor – al cărui nivel este 300 lei/aviz

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

7). Tarif de analiza a documentatiei de licentiere/autorizare- al cărui nivel este de 64 lei/ dosar

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

8). Taxa de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă -al cărui nivel este de 377 lei/acreditare

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

9). Taxa pentru eliberarea licentei de depozit – al cărui nivel este de 135 lei/licenţă

Ministerul Economiei

10). Taxa suplimentară de înregistrare şi de examinare a cererii când termenul de examinare se prelungeşte

Executivul a mai avut pe ordinea de zi la şedinţa de marţi şi un proiect de hotărâre privind acordarea de către România a unor ajutoare umanitare externe de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Serbia şi pentru Bosnia şi Herţegovina, precum şi a asistenţei internaţionale.

Pe agenda şedinţei s-a mai aflat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură, începând cu anul 2007, şi pentru modificarea legii privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Tot marţi, Executivul a luat în dezbatere un proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare.