Guvernul face „teste” cu salariile angajaţilor de la Oltchim

Executivul a virat, vineri, bani în conturile combinatului Oltchim ca să îi testeze pe creditori. Imediat, conturile au fost blocate. Şi nu e singura problemă: Comisia Europeană spune că nu a primit nicio notificare de la Executiv pentru ajutor de salvare în ceea ce priveşte Oltchimul.

RomaniaTV.net
08 oct. 2012, 13:59
Guvernul face „teste” cu salariile angajaţilor de la Oltchim

Deşi vineri angajaţii de la Oltchim trebuiau să primească 40% din leafa pe august, banii nu au mai ajuns la salariaţi. Suma virată de Guvern, drept momeală pentru creditori, a fost blocată.

„Am făcut un test, să vedem dacă putem da banii pentru salarii, însă imediat ce ajung în cont, sunt luaţi de către unul dintre creditori”, a declarat luni premierul Victor Ponta, la sediul PSD.

Guvernanţii speră că, după ce vor rezolva problemele cu creditorii, să redeschidă combinatul. Într-o lună, cel mai devreme.

„O bancă a blocat conturile, era normal să-şi recupereze ratele la credit, dar din discutiile pe care le-am purtat cu banca respectiva, urmează să fie deblocate. Noi sperăm ca în maxim o lună de zile să repornim combinatul. Salariile se vor plăti parţial, pe masură ce se recupereaza sume de la debitorii combinatului”, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei.

Combinatul Oltchim ar putea fi redeschis într-o lună. „La Oltchim se puteau primi avansurile de 40% vineri. Erau banii în cont dacă nu se înregistra un blocaj din partea unei bănci, a băncii care aveau în cont acei bani. Din datele pe care le am, astăzi se va face acea deblocare”, a precizat Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social.

Premierul Victor Ponta a discutat cu reprezentanţi ai ambasadei Rusiei, dar şi cu fostul şef de la privatizări. Pe de altă parte, noul director al Oltchim a stat de vorbă cu cei mai mari creditori ai combinatului.