Guvernul german aprobă un proiect de luptă antiteroristă ce vizează schimbul de informații între serviciile secrete

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a prezentat miercuri în guvern un proiect de lege vizând îmbunătățirea luptei antiteroriste, în special prin schimbul de informații între serviciile secrete și prin identificarea utilizatorilor de cartele preplătite, relatează AFP.

01 iun. 2016, 15:21
Guvernul german aprobă un proiect de luptă antiteroristă ce vizează schimbul de informații între serviciile secrete

Într-o declarație de presă la Berlin, Thomas de Maiziere a explicat că proiectul de lege aprobat de executiv constituie „rezultatul reflecțiilor” guvernului german asupra breșelor de securitate după atacurile de la Istanbul, Paris și Bruxelles.

Una din măsurile principale vizează îmbunătățirea schimbului de informații între serviciile germane și omoloagele lor din alte state.

„Organizațiile teroriste sunt conectate la nivel internațional (…), trebuie ca și serviciile de informații, mai bine decât se întâmplă astăzi, să se conecteze internațional”, a subliniat Thomas de Maiziere.

„Prin această lege, serviciile noastre de informații au posibilitatea de a construi (baze de) date comune cu partenerii noștri europeni și cu NATO și vor putea depista mai bine elemente precum călătorii și mișcări, participarea la luptă sau eventuale proiecte de fapte infracționale după revenirea din zone de luptă”, a detaliat ministrul de interne.

Un alt obiectiv al proiectului este mai buna securizare a identificării utilizatorilor de cartele preplătite, ceea ce constituie în prezent în Germania o „importantă breșă de securitate”.

„Astăzi, când cineva cumpără un telefon cu cartelă preplătită, poate face acest lucru în orice drogherie (…) folosind numele de Donald Duck”, a subliniat el.

Noua lege urmează să-i oblige pe furnizori „să se informeze asupra celor care cumpără aceste cartele cu ajutorul unui document de identitate valabil”, a explicat ministrul, precizând că discuțiile cu operatorii de telecomunicații urmează să aibă loc „în lunile următoare”.