VILA pentru TRAIAN BĂSESCU. Guvernul nu i-a acordat LOCUINŢĂ provizorie. Problema, pasată la Parlament

Guvernul a luat în calcul să îi acorde fostului preşedinte Traian Băsescu o locuinţă provizorie în care acesta să locuiască până când vor fi finalizate lucrările de renovare la vila de protocol din strada Gogol, informează România TV. Deşi a existat un proiect de ordonanţă de urgenţă pe ordinea de zi a şedintei de miercuri a Guvernului, care să amendeze legea în vigoare pentru a permite acest lucru, acesta nu a fost adoptat, iar problema a fost pasată la Parlament. 

11 mart. 2015, 09:26
VILA pentru TRAIAN BĂSESCU. Guvernul nu i-a acordat LOCUINŢĂ provizorie. Problema, pasată la Parlament

Conform legii, un fost preşedinte are la dispoziţie 60 de zile pentru a elibera locuinţa de serviciu din perioada mandatului, însă locuinţa pe care Traian Băsescu a primit-o ca fost şef al statului, imobilul din strada Gogol, unde a locuit Mioara Roman, este în curs de renovare.

În acest sens, Guvernul a discutat în ședința de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă, propus de SGG, privind acordarea unei locuințe fostului președinte Traian Băsescu pe o perioadă de maximum trei luni, până la finalizarea renovării imobilului din strada Gogol, atribuit fostului șef al statului la începutul lunii februarie a acestui an.

Propunerea SGG nu a fost însă adoptată de Executiv. Purtătorul de cuvânt al Guvenrului, Corneliu Calotă, a declarat, după şedinţa de Guvern, că urmează ca „această temă să fie dezbătută în regim de urgenţă în Parlament”.

„Nu a fost aprobată nicio modificare a prevederilor conexe Legii 406/2001 care reglementează situația locativă a foștilor șefi de stat. Urmează ca această temă să fie dezbătută în regim de urgență în Parlament. 

(…) A fost o propunere de a fi inclusă în textul unei ordonanţe de urgenţă privind prelungirea contractului fostului preşedinte, iar Guvernul a decis ca această problemă să fie discutată in Parlament. Propunerea a venit de la SGG. (…) S-a pus problema unei ordonanţe de urgenta, dar Guvernul nu a considerat necesar să facă un act cu dedicatie in acest caz. Urmează ca Parlamentul , cel care a emis Legea 406, să o şi amendeze„, a spus Calotă.

Întrebat ce va face Traian Băsescu până va amenda legea Parlamentul, unde va locui, Calotă a răspuns sec: „Un raspuns nu poate oferi decât RAPPS”.

Dacă legea în vigoare va fi amendată, lui Traian Băsescu i se va pune provizoriu la dispoziţie un imobil aflat în proprietatea privată a statului şi administrarea RA-APPS, acesta urmând să părăsească Vila Lac 3.

Una dintre variantele luate în calcul, informează România TV, este un imobil afla în strada Mihai Eminescu. Tot acolo, Băsescu va primi şi spaţiul pe care îl va putea folosi ca birou.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a confirmat, pe 29 februarie, că a semnat contractul pentru a se muta în locuinţa RA-APPS, în care a stat Mioara Roman.

Traian Băsescu a anunţat că a acceptat să semneze contractul prin care RA-APPS îi pune la dispoziţie ca locuinţă de protocol, în calitate de fost şef al statului, imobilul din strada Gogol, nr.2, în care a locuit Mioara Roman.

„Aţi văzut-o în poze?”, a reacţionat Traian Băsescu, invitat la un post de televiziune, când a fost întrebat despre locuinţa de protocol, care se află în pline reparaţii.

CITEŞTE ŞI IMAGINI din casa oferită lui Traian Băsescu ca locuinţă de protocol. Vila e un ŞANTIER VIDEO

Fostul preşedinte a arătat că Guvernul avea obligatia sa îi puna la dispozitie locuinţa de protocol la data de 21 decembrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat, drept urmare va aştepta ca lucrările la imobilul ce i-a fost atribuit să fie finalizate.

Acum Ponta umileste doi presedinti, nu doar pe mine. Iohannis nu se poate muta”, a precizat Băsescu.

Soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen, a afirmat, pe 27 februarie că aşteaptă să se mute la Bucureşti, însă deocamdată nu are unde. Carmen Iohannis a fost joi la Berlin, unde soţul său a efectuat o vizită oficială.

Carmen Iohannis a declarat că îi este greu să facă naveta Sibiu – Bucureşti pentru a fi şi alături de elevii săi, şi alături de Klaus Iohannis, dar a precizat că nu ia în calcul mutarea definitivă în Capitală înainte ca şefului statului să-i fie alocată de RAAPPS o locuinţă definitivă. „Mi-e greu, dar deocamdată nu am unde să mă mut. Mai aşteptăm”, a sps Carmen Iohannis.

În urmă cu o lună, Guvernul a decis ca vila RA-APPS din cartierul Primăverii în care a locuit până în acest an Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, să îi fie atribuită fostului preşedinte Traian Băsescu spre utilizare ca reşedinţă.

Imobilul necesită însă unele reparaţii şi lucrări de renovare, care încă sunt în executare.

Conform legii, Traian Băsescu trebuia să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile de la încheierea mandatului prezidenţial, respectiv până la 21 februarie.