Guvernul îi scuteşte pe donatorii de celule stem de plata CASS timp de 10 ani

Din 18 septembrie 2022, cei care vor dona celule stem hematopoietice, adică cele extrase din măduva osoasă sau sânge, vor beneficia de scutire de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) timp de zece ani de la donare, potrivit unei ordonanțe apărute miercuri.

02 sept. 2022, 10:13
Guvernul îi scuteşte pe donatorii de celule stem de plata CASS timp de 10 ani

OG 37/2022, apărută joi în Monitorul oficial, introduce în Codul fiscal o nouă categorie de persoane ce vor fi exceptate de la plata CASS. Este vorba, mai exact, despre exceptarea de la plata CASS, începând cu data de 18 septembrie 2022, a donatorilor de celule stem hematopoietice.

Exceptarea de la plata CASS pentru donatorii de celule stem se va aplica timp de zece ani de la momentul donării.

Celulele stem hematopoietice se pot extrage, în cazul adulților, din măduva osoasă sau sânge și sunt folosite în tratarea unui număr mari de afecțiuni, inclusiv a unor tulburări imune sau boli oncologice.

În prezent beneficiază de scutirea de la plata CASS, printre alții, copiii până la vârsta de 18 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, persoanele cu handicap, femeile însărcinate și lăuzele, persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj etc, potrivit Avocatnet.ro.

Citeşte şi: Cum rezolvă Gabriela Firea problema hărțuirii sexuale? Afirmațiile Ministrului Familiei după condamnarea României la CEDO