Guvernul înfiinţează o companie specială pentru Roşia Montană

Guvernul va crea o nouă companie care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, operaţiune deja planificată într-un document în care este menţionat că proiectul poate genera venituri şi încasări bugetare de mai multe miliarde dolari, poate relansa industria minieră şi crea locuri de muncă.

RomaniaTV.net
26 apr. 2013, 19:48
Guvernul înfiinţează o companie specială pentru Roşia Montană

Noua companie, care va fi denumită „Minvest Roșia Montană”, va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din acţiuni deţinut la societatea Roşia Montană Gold Corporation, va avea ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru „extracţia mineralelor” şi va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD), scrie Mediafax.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Proiectul este blocat de mai mulţi ani din cauza disputelor legate de protecţia mediului.

Preşedintele Traian Băsescu a insistat în repetate rânduri pentru începerea proiectului, cu argumentul veniturilor care pot fi încasate la buget şi al locurilor de muncă nou create.

Planul pregătit de Guvern presupune reorganizarea Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva prin divizare parţială, în scopul separării activităţii de gestionare a pachetului minoritar de acțiuni deținut de aceasta la Roșia Montană Gold Corporation de restul activităților companiei.

Operaţiunea va fi derulată într-un ritm alert, cu obţinerea tuturor avizelor din partea ministerelor implicate până cel târziu la jumătatea lunii mai, iar toate procedurile pentru funcţionarea noii companii vor fi încheiate în aproximativ două luni de la momentul deciziei în Guvern.

Pentru reorganizarea prin divizare parțială a Minvest se va decide că „nu este necesar” să fie respectate o serie de condiţii impuse în prezent de Legea 31/1990 a societăţilor comerciale, precum redactarea unui raport detaliat în care să fie precizat fundamentul juridic şi economic al operaţiunii, informarea Adunării Generale de către administratorii societăţii divizate asupra oricărei modificări substanţiale a activelor şi pasivelor, examinarea de către unul sau mai mulţi experţi desemnaţi de către judecătorul-delegat a proiectului de divizare şi punerea la dispoziţie de către conducerea societăţii divizate, cu cel puţin o lună înainte de data Adunării Generale care urmează să se pronunţe asupra proiectului de divizare, a situaţiilor financiare.

Înfiinţare noii companii va fi argumentată de Guvern prin faptul că realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Roşia Montană poate genera venituri din exploatare şi contribuţii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contribuţie majoră la relansarea industriei miniere din România şi la crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă într-o zonă puternic afectată de şomaj.

Vor fi argumentate şi interesul statului de a avea un control corporativ direct asupra societăţii Roşia Montană Gold Corporation, potenţialul financiar ridicat al proiectului, care justifică un transfer al beneficiilor aferente cotei de 19,3% direct către bugetul de stat, precum şi faptul că statul român trebuie să îşi asigure maximizarea beneficiilor economice şi încasărilor bugetare din proiectul Roşia Montană independent de evoluţia viitoare a Minvest.

Ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne, declara, în martie, referindu-se la proiectul de la Roşia Montană, că în orice proiect minier este important ca decizia să fie luată de autorităţi într-un timp util.

În urmă cu un an, premierul Ponta declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că, deşi ocupă prima poziţie a ţării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană şi a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de şist şi proiectul Roşia Montană.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat în urmă cu trei săptămâni că proiectul de la Roşia Montană este în evaluare la ministerele cu atribuţii în acest domeniu, decizia urmând să fie luată de Guvern