Guvernul ÎNGHEAŢĂ salariile în 2016. Ce drepturi nu vor primi bugetarii anul viitor

Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgență care prevede că nici în 2016 nu vor fi acordate o serie de drepturi personalului bugetar, aşa cum s-a întâmplat şi în anii anterior, cum ar fi  tichetele de masă, tichetele cadou sau voucherele de vacanță. De asemenea, nu vor fi plătite orele suplimentare, acsetea urmând să fie compensate numai cu timp liber corespunzător, şi nici nu vor fi acordate indemnizații la ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă sau retragere. Executivul a decis ca salariile bugetarilor în 2016 să rămână la nivelul lunii decembrie 2015. 

09 dec. 2015, 15:07
Guvernul ÎNGHEAŢĂ salariile în 2016. Ce drepturi nu vor primi bugetarii anul viitor

Guvernul precizează, într-un comunicat de presă, că, la construcția bugetară,  s-a avut în vedere faptul că, în 2016, asemenea anilor precedenți, nu vor fi acordate o serie de drepturi personalului bugetar (acordarea tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, plata orelor suplimentare).

Totodată, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține în 2016 la nivelul lunii decembrie 2015, în măsura în care personalul bugetar își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Nivelul acestora include majorările salariale aprobate de Guvern și Parlament în cursul acestui an (majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din unitățile sanitare, majorarea cu 15% a salariilor pentru personalul din sistemul de învățământ, majorarea cu 12% a salariilor pentru personalul din instituţiile publice de subordonare locală, majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenţă socială, majorarea cu 10% a salariilor pentru restul personalului bugetar, actualizare normă de hrană şi echipament pentru militari şi poliţişti).

Prin urmare, tot în ședința de miercurii, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare. Potrivit actului normativ, se va menține aplicarea, și în 2016, a unor măsuri aprobate în anii anteriori, care au ca obiect limitarea cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv: neacordarea de premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanță, indemnizații la ieșirea la pensie, trecerea în rezervă sau retragere, precum și menținerea la nivelul acordat pentru luna decembrie 2015 indemnizațiilor de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revoluționari, artiști).

CITEŞTE ŞI Proiectul de buget pe 2016, APROBAT de Guvern. Dezbatere cu societatea civilă, la Parlament

Totodată, se propune ca munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru să fie compensată numai cu timp liber corespunzător”, precizează Guvernul.

O altă măsură inclusă în actul normativ precizează că plata titlurilor devenite executorii în cursul anului 2016, care au ca obiect atât acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cât și dobânda legală aferentă unor astfel de drepturi, să se realizeze după o procedură similară titlurilor devenite executorii în anii anteriori, respectiv eșalonat, pe o perioadă de 5 ani.

De asemenea, actul normativ stabilește că vor fi menținute și în 2016 prevederile privind impozitarea resurselor naturale aplicate în anii 2014-2015.

În ceea ce privește termenul până la care cota de contribuție la pilonul II de pensii urmează să atingă pragul maxim de 6%, Ordonața de Urgență stabilește amânarea până în anul 2017. În 2016, contribuția se va majora cu 0,1 puncte procentuale, iar în anul 2017 cu 0,9 puncte procentuale.

Tot miercuri, Guvernul a adoptat proiectul Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Proiectul a fost elaborat pe baza obiectivelor, măsurilor şi țintelor prevăzute în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2016-2018. Proiectul de act normativ va fi depus la Parlament, însoțit de Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2016-2018 aprobată de Guvern, ca document de fundamentare, informează Guvernul