Guvernul intervine în scandalul cu apă caldă din Bucureşti

Premierul i-a cerut ministrului Energiei, Răzvan Nicolescu, şi responsabililor din ministerul Finanţelor să găsească o posibilitate prin care să ajute Primăria Generală a Capitalei "să fie la zi cu banii către Distrigaz". Intervenţia premierului vine după ce peste un milion de bucureşteni au stat aproape o săptămână fără apă caldă. ELCEN nu si-a putut achita facturile catre Distrigaz pentru ca are de recuperat peste 3 miliarde de lei de la Radet. Deşi cele două companii ar fi trebuit sa fuzioneze, consilierii locali de la primaria Capitalei au refuzat sa voteze.

07 oct. 2014, 14:05
Guvernul intervine în scandalul cu apă caldă din Bucureşti

Premierul Victor Ponta i-a cerut marţi ministrului delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu şi responsabililor din ministerul Finanţelor să găsească o posibilitate prin care să ajute Primăria Generală a Capitalei „să fie la zi cu banii către Distrigaz” şi a adăugat că Guvernul va interveni de fiecare dată când interesele bucureştenilor vor fi afectate.

„Guvernul va interveni când cei care au atribuţii nu reuşesc să-şi facă datoria faţă de cetăţeni, cum se întâmplă în Bucureşti. (..) O să vă rog, domnule ministru Nicolescu şi Finanţele: dacă există o posibilitate prin care să sprijinim primarul general, chiar neavând majoritatea în Consiliul General, să fie la zi cu banii către Distrigaz, vreau să o facem. Dar, recunosc, că mi-aş dori să văd mai multă responsabilitate în conducerea politică a autorităţilor locale. Acolo unde va fi absolut necesar, o să intervenim noi şi să ajutăm”, a spus premierul, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern.

Citeşte şi: Oprescu, despre sistarea apei calde: „Astfel de decizii pot pune în pericol sănătatea cetăţenilor”

Potrivit Agerpres, Ponta a apreciat că blocajele create la nivelul Consiliului General al Capitalei vin pe fondul campaniei electorale şi a amintit că asemenea lucruri s-au mai întâmplat în trecut.

„Din păcate, suntem în campanie electorală şi unii cred că, blocându-l pe primarul general, o să câştige voturi. Eu mi-aduc aminte, alături de cei mai vechi, cred că domnul Rus şi-aduce aminte, că am făcut şi noi prostia asta în 2004: l-am blocat pe primarul general cu consilierii noştri şi am luat o bătaie la alegeri de ne-am învăţat minte. Văd că cei de acum nu au înţeles că blocându-l pe Sorin Oprescu, de fapt, blochează bucureştenii şi cred că e un lucru foarte rău”, a susţinut prim ministrul.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) a anuntat pe site, sambata, ca a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde, in sectoarele 2, 3, 4 si 5, din cauza reducerii presiunii si cantitatii de gaze livrate catre ELCEN.

Incepand de marti, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata catre ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, Distrigaz anuntand sambata ca a reluat furnizarea la parametri normali.

„Cresterea temperaturii se face gradual. In prezent, ELCEN distribuie caldura la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp pana consumatorul final va avea acces la apa calda”, a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN, potrivit hotnews.ro.

ELCEN a precizat ca a acumulat datorii in valoare de 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

CITEŞTE ŞI Situaţie FĂRĂ PRECEDENT. Un milion de bucureşteni, FĂRĂ APĂ CALDĂ. Oprescu: E AMENINŢATĂ siguranţa populaţiei

„RADET Bucuresti achita cu mare intarziere (de aproximativ doi ani) contravaloarea energiei termice livrate, la data de 30.09.2014 fiind singurul client restant, ceea ce conduce la existenta unui blocaj financiar pentru ELCEN. Strict, pentru perioada ianuarie 2014 – 30 septembrie 2014, ELCEN a livrat si facturat energie termica, inclusiv dobanzi de intarziere, in valoare de 799,851 milioane lei, iar incasarile aferente aceleias perioade sunt de 539,832 milioane lei (cu un grad de incasare de 67,49%)”, se arata in comunicatul ELCEN de duminica.

Potrivit aceleiasi surse, valoarea creantelor RADET Bucuresti catre ELCEN inregistrate la data de 30 septembrie 2014 este de 3.238.383.858,56 lei (circa 730 milioane euro).

„Neplata datoriilor RADET catre ELCEN a impins societatea in a acumula, la randul sau, datorii catre diversi furnizori. La data de 30.09.2014, S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. inregistreaza obligatii de plata restante in valoare totala de 578.965.072,75 lei (circa 130 milioane euro). Unul dintre acesti furnizori este fostul Distrigaz Sud (actualmente GDF SUEZ)”, se mai arata in comunicatul ELCEN.

Primaria Capitalei a anuntat ca, pentru cantitatile de energie termica cumparate de la ELCEN, in volum de 2.840.000 Gcal, in perioada ianuarie – septembrie 2014, a achitat, alaturi de RADET, suma totala de 677.580.571 lei, fata de valoarea totala a facturilor aferente perioadei mentionate – 609.907.040 lei.