Guvernul îşi pune mandatul la bătaie. Asumarea răspunderii, pe 15 decembrie

Executivul a decis să-și asume răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, precum și pe cel privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). USL a anunțat că va depune moțiune de cenzură și că va ataca la Curtea Constituțională legea comasării.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 08:45
Guvernul îşi pune mandatul la bătaie. Asumarea răspunderii, pe 15 decembrie

Premierul Emil Boc a anunțat că Executivul a adoptat, luni, proiectele de legi privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ şi a decis să promoveze actele normative prin angajarea răspunderii în Parlament.

În privința proiectului privind comasarea, Boc a spus că acesta este unul tehnic, care prevede doar desfășurarea alegerilor locale și parlamentare la aceeași dată, urmând ca data să fie stabilită prin hotărâre de Guvern.

Premierul a reluat argumentele economice care stau la baza deciziei de comasare a alegerilor și a invocat faptul că există precedent privind prelungirea mandatelor primarilor.

Boc a precizat că proiectul se referă strict la comasare și nu vizează reducerea numărului de parlamentari.

Întrebat care este motivul pentru care Guvernul a decis angajarea răspunderii pentru comasarea alegerilor, premierul a susţinut că era necesar ca în luna decembrie să fie cunoscut în mod clar dacă alegerile vor fi sau nu comasate, iar parlamentarii au posibilitatea să se „manifeste” în timpul dezbaterilor aferente procedurii.

Calendarul asumării

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au stabilit calendarul pentru angajarea răspunderii Guvernului, astfel încît joi, 15 decembrie, va avea loc prezentarea actelor normative.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, până joi se pot depune amendamente la proiectele de lege, după care Guvernul îşi asumă răspunderea.

Anastase a menţionat că o moţiune de cenzură poate fi depusă până sâmbătă, urmând ca în data de 19 decembrie aceasta să fie citită în plen, iar în 22 decembrie să fie dezbătută.

Mandatul primarilor, prelungit de drept

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, proiectul de lege privind comasarea alegerilor va stabili în mod distinct că mandatul aleşilor locali este prelungit de drept până la data de organizare a alegerilor parlamentare.

„Actul normativ va stabili în mod distinct că mandatul alegeşilor locali, care în mod normal ar trebui să expire în vara anului viitor, va fi prelungit de drept până la data organizării alegerilor parlamentare, ca urmare a comasării”, au declarat sursele citate.

Legea în vigoare stabilește că mandatul primarilor poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav.

Ce prevede Constituția

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

În cazul în care Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.