Guvernul lui Streleţ şi actuala alinţă din Republica Moldova stau sub semnul întrebării

Publicat: Miercuri, 21 Octombrie 2015 11:17 // Actualizat: Miercuri, 21 Octombrie 2015 11:17 // Sursa: romaniatv.net

Deputați din diferite partide politice de la Chișinău s-au declarat pesimiști în legătură cu menținerea actualei alianțe de guvernare din Republica Moldova, în condițiile în care imaginea Partidului Liberal Democrat (PLDM), una din formațiunile coaliției, este puternic afectată de arestarea liderului său, Vlad Filat, iar forțele proruse din parlament se pregătesc să demită guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț.

Republica Moldova: Menținerea actualei alianțe și a guvernului Streleț, sub semnul întrebării (opinii)
 Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune 'Moldova 1', transmite IPN.

 Deputatul PLDM, Iurie Țap, a afirmat că se urmărește distrugerea totală a formațiunii politice din care face parte, admițând în același timp că guvernul Streleț ar putea fi demis. ''Dodon (liderul socialiștilor) și Voronin (președintele Partidului Comuniștilor) au făcut declarații tranșante. Sunt argumente plauzibile că guvernul Streleț ar putea fi demis. Sperăm că până la urmă se va gândi și se va decide la rece'', a declarat parlamentarul liberal-democrat.

Sergiu Sârbu, deputat din partea Partidului Democrat, formațiune componentă a coaliției guvernamentale, a declarat că partidul pe care îl reprezintă dorește păstrarea alianței în actuala formulă, dar cu anumite condiții. ''Noi ne dorim păstrarea alianței de guvernare și a actualului guvern, dar acest lucru depinde și de colegii din PLDM. Nu cred că vom putea guverna împreună, dacă se va veni cu inițiative dure și atacuri asupra noastră. Colegii din PLDM trebuie să depășească emoțiile provocate de arestarea lui Filat'', a declarat deputatul democrat.

În cadrul aceleiași emisiuni, deputatul socialist Vlad Bătrîncea s-a declarat convins că moțiunea de cenzură, pe care partidul său o va depune în această săptămână împotriva guvernului Streleț, va trece. ''Deja sunt 24 de semnături pentru înaintarea moțiunii de cenzură. Suntem bucuroși că ne vor susține și deputații din PCRM. Noi avem mai multe proiecte de demisii'', a afirmat socialistul Vlad Bătrîncea.

În același timp, deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi a dat asigurări că fracțiunea pe care o reprezintă va vota pentru demisia guvernului Streleț. ''Nu poate exista un guvern de coaliție în situația creată. După 2009 am avut patru guverne conduse de PLDM, care au dus țara în haos'', a argumentat deputatul comunist.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat marți că formațiunea sa va depune săptămâna aceasta o moțiune de cenzură împotriva guvernului Streleț, moțiune pe care comuniștii sunt gata să o susțină, după cum a afirmat în aceeași zi Vladimir Voronin. Comuniștii și socialiștii dețin împreună 44 de mandate. Pentru ca guvernul să fie demis sunt necesare 51 de voturi. Potrivit experților, voturile lipsă ar putea fi veni din rândul democraților care au lăsat să se înțeleagă că și-ar putea retrage susținerea pentru guvernul condus de Valeriu Streleț.

Guvernul Streleț, învestit la 30 iulie cu susținerea unei coaliții majoritare proeuropene, este al treilea executiv pe care Republica Moldova l-a avut în acest an după cabinetele conduse de Iurie Leancă și Chiril Gaburici.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alianţa Guvern guvernul streleţ Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 oct 11:33
...de guvernare din Republica Moldova, în condițiile în care imaginea Partidului Liberal Democrat (PLDM), una din Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.7786
RON
14 Dec
noapte 6 °
zi 11 °
Ultimele joburi adaugate
24 H