Guvernul minoritar USR, respins de Parlament. Prima reacţie a lui Dacian Cioloş: „PNL şi PSD nu au venit cu nicio soluţie, doar postări pe Facebook”

Dacian Cioloş a mers miercuri, în Parlament, în speranţa că va putea obţine votul de încredere pentru Cabinetul minoritar şi programul de guvernare. După eşecul de a strânge o majoritate, premierul desemnat s-a bazat doar pe voturile senatorilor şi deputaţilor USR. Nicio altă formaţiune politică parlamentară nu a anunţat că susţine Executivul propus. Astfel, Guvernul Cioloş a devenit azi al doilea din istoria României care pică votul de învestitură.

20 oct. 2021, 13:05
Guvernul minoritar USR, respins de Parlament. Prima reacţie a lui Dacian Cioloş: „PNL şi PSD nu au venit cu nicio soluţie, doar postări pe Facebook”

UPDATE

: Dacian Cioloş a declarat că „mingea este în terenul” preşedintelui Iohannis, după ce Guvernul minoritar USR a fost respins de Parlament.

„Suntem singurii care au pus ceva pe masă concret. Sunt mai mult de 10 zile pierdute. A trecut mai mult de o lună de zile în care nu au venit cu o soluţie. PNL şi PSD nu au permis discutarea moţiunii de cenzură la început în septembrie

PNL şi PSD nu au venit cu nicio soluţie, doar postări pe Facebook şi promisiuni. Ce să discutăm cu PSD şi AUR dacă n-au propus nicio soluţie?

Rămânem în continuare cu responsabilitatea găsirii unei soluții. E important ca și celelalte partide să facă ceva. S-au preocupat de crizele din partid.

Nu comentăm tot felul de speculații despre ce ar putea să facă un partid sau altul. Ceea ce e cert e că au stat deoparte, nu și-au asumat nicio responsabilitate.

Din punctul nostru de vedere, soluțiile înseamnă asumare. Nu am văzut asumarea până acum, sperăm să o vedem de acum înainte”, a spus Dacian Cioloş.

Liderul USR a explicat că a discutat inclusiv cu Ludovic Orban pentru a obţine susţinerea Guvernului.

„Am discutat cu cei de la PNL, i-am prezentat și lui Ludovic Orban, am propus public tuturor să susțină acest program”, a afirmat Cioloş.

Dacian Cioloş: „Florin Cîțu a picat în Parlament. De aceea suntem în situația aceasta acum”

„Florin Cîțu a picat în Parlament. De aceea suntem în situația aceasta acum.

Să vedem dacă au și alte variante decât să spună același lucru pe care îl spun de atâtea săptămâni. Eu i-am spus lui Florin Cîțu ce propunem noi și nu am văzut de atunci alte alternative. Noi nu mai stăm pe povești, vrem să vedem soluții pe masă”, a spus Cioloş.

UPDATE: Guvernul propus de Dacian Cioloș nu a primit votul de încredere al Parlamentului, având doar 88 de voturi favorabile. De asemenea, au fost înregistrate 184 de voturi „împotrivă”. Votul a fost secret cu bile.

Dacian Cioloş avea nevoie de voturile a 234 de parlamentari pentru ca Guvernul să fie învestit în funcţie.

„Parlamentul nu a acordat votul de încredere Guvernului, drept urmare, se va duce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României în vederea desemnării unui alt prim-ministru”, a spus Anca Dragu, preşedintele Senatului.

UPDATE: Florin Cîţu, preşedintele PNL, este absent, deşi anunţase că parlamentarii liberali vor fi prezenţi în plen şi nu vor vota Guvernul Cioloş.

UPDATE: A început votul prin care Parlamentul decide dacă acordă votul de învestitură Guvernului minoritar Cioloş. Primii care votează sunt deputaţii, iar apoi senatorii.

UPDATE: Premierul desemnat Dacian Cioloş a luat cuvântul înainte de începerea votului de învestitură.

„A renunța e cel mai ușor lucru. Mai greu e să îți asumi responsabilitatea. De asta suntem noi aici.
Nu o să vă răspund astăzi domnilor de la PSD, cu toate că a fi români nu înseamnă să spui discursuri ci înseamnă să simți. Și să guvernezi în așa fel încât să alungi românii din țară.

Mă simt foarte român pentru că simt lucrurile și le spun așa cum le simt. Mă opresc aici. Vă cer, încă o dată, să ne asumăm împreună acest vot și să nu lăsăm pe alții să ne facă guvern. În 2015 am făcut apel la un guvern din exterior pentru că partidele nu și-au asumat.

Să ne asumăm împreună, politic, un Guvern. Am fost disponibil și pentru discuții. Am venit aici cu bună credință. Politica înseamnă și bună credință, nu doar scandal și urlete din sală.

De asta suntem aici. Să ne facem aici, la noi acasă, mai bine.

Sper, doamna Șoșoacă, că aveți măcar puțin pe conștiință românii care astăzi sunt la terapie intensivă. Sper că aveți puțină responsabilitate pentru asta”, a spus Dacian Cioloș.

UPDATE: Marcel Ciolacu, deputat PSD, le-a transmis parlamentarilor de ce social-democraţii nu vor vota Guvernul minoritar Cioloş.

„În timp ce noi am stat aici două ore să facem aici politică, alte câteva zeci de români au pierdut lupta cu viaţa. LLa fiecare două minute şi jumătate, un român moare răpus de COVID. Asta este moştenirea lăsată de ultima guvernare. În această sală în care azi s-au rostit discursuri, încap maximum 500 de persoane. Gândiţi-vă că azi am fi o sală arhiplină şi la balcoane şi am fi 574 de oameni. Ieri, 574 de români ca dumnevoastră au murit de COVID. 574 de români care nu mai sunt. 574 de familii rămase fără cineva drag.

Sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ţine de tot de felul de jocuri ridicole şi pentru accede la putere. 3.200 de români au murit doar în ultima săptămână. O comună din România a dispărut pur şi simplu într-o săptămână şi noi mai venim de la această tribună şi mai facem exerciţii de imagine”, a spus liderul PSD.

„Noi mai avem tupeu să ţinem discursuri? Să le spunem oamenilor că sunt responsabili? Noi mai stăm să analizăm cine Spartan şi Superman? Chiar nu ne pasă deloc de ceea ce se întâmplă?

Acest joc al actualei puteri a mers prea departe. Egoismul, aroganţa şi lipsa de asumare ne-au adus în această situaţie dramatică. Eu consider că ne-am certat suficient. Atunci când e nevoie de excavator să îngropăm morţii, înseamnă că e prea mult. Toată această luptă politică face rău tuturor. Este o demenţă din care fiecare vrea să iasă cu cât mai multe procente. Aşa nu se mai poate!

E clar că acest Guvern nu are cum să treacă. Știe și dl Cioloș, știe toată lumea. Este o bătaie de joc la adresa românilor. Nu putem accepta un ministru al Sănătății care este părtaș la acest dezastru sanitar.

Dar trebuie să punem urgent ceva în loc. De aceea, fac un apel către toți șefii de partide! Vă cer să ne întâlnim imediat și să găsim împreună o soluție pentru a scoate România din criză!

Gata cu politica! Nu se mai poate așa. Trebuie să facem altceva. Trebuie ca politicienii să facă un pas în spate. Și să aducem specialiști și experți în sănătate care să vină urgent cu un proiect prin care să reducem numărul de morți. Avem medici foarte buni si aici în Parlament.

Spectacolul politic sinistru trebuie să înceteze! Vă cer să fiți măcar în al 12-lea ceas bărbați de stat! Vă cer să fiți alături de români în acest război cu moartea! Vă cer să trecem împreună România peste acest dezastru sanitar! Vă cer să nu rămâneți o pată urâtă și neagră în istoria acestei țări!”, a spus liderul PSD.

UPDATE: George Simion, deputat AUR, a lansat un atac virulent la adresa preşedintelui Klaus Iohannis.

„Am pierdut 10 zile cu această nominalizare. Klaus Iohannis şi-a bătut joc cu această nominalizare şi pentru asta Klaus Iohannis trebuie să plătească. Probabil, Klaus Iohannis consideră că îşi poate bate joc de cei de la USR, de votanţii USR şi să facă să le forţeze mâna ca să-l voteze pe Florin Cîţu. Probabil, Iohannis consideră că voi, parlamentarii români, o să vă temeţi pentru locurile voastre şi o să votaţi orice propunere care vine după Cioloş. Din păcate, o să înţelegem şi noi de ce a participat la această şaradă.

Participăm cu toţii la un teatru care nici măcar nu e bun, în care ne facem că vom alege un Guvern. Niciodată în ultimii 30 de ani care au suferit la capitolul democraţie şi transparenţă nu am avut un asemenea caz – să-ţi treacă toţi miniştrii prin comisii, să fie respinşi, să ştii că va pica Guvernul şi să mergi înainte.

Pentru asta este cel care face nominalizările, pentru asta Klaus Iohannis are de socoteală. Ştiu că jumătate din PNL nu mai sunteţi de acord cu Klaus Iohannis şi nu mai sunteţi în spatele lui. Totodată, ştiu că dumnevoastră la Teleorman aveţi nişte dosare la DNA. Poate cu asta v-a forţat să-l alegeţi pe Cîţu. Ştiu, sunteţi supărat”, a spus George Simion.

UPDATE: Claudiu Tîrziu, senator AUR, a explicat de ce Guvernul minoritar nu întruneşte condiţiile pentru a primi votul de încredere.

„Pentru ca un Guvern să obţină votul de învestitură trebuie îndeplinite trei criterii: primul ca premierul desemnat să prezinte încredere pentru o majoritate parlamentară solidă; al doilea ca programul de guvernare prezentat să fie acceptat de o majoritate parlamentară şi al treilea ca miniştrii propuşi pe funcțiile lor să fie consideraţi potriviţi de către o majoritate parlamentară.

În acestă ordine, dacă primul criteriu nu este îndeplinit, nu mai avem de ce să mergem la celelalte două. Nici celelalte două nu sunt îndeplinite din punctul nostru de vedere.

Faptul că preşedintele Klaus Iohannis a găsit de cuviinţă să-l propună premier pe Dacian Cioloş care nu întruneşte încrederea majorităţii parlamentar, ştiind foarte bine acest lucru ne facem să credem că a făcut deliberat un pas neconstituţional care poate să-i atragă suspendarea din funcţie şi demiterea prin referendum.

Sperăm ca următoarea desemnare a președintelui să fie un om care are șanse să formeze o majoritate”, a spus Tîrziu, copreşedintele AUR.

UPDATE: Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor, a criticat modul în care Guvernul Cîţu pe care l-a susţinut a guvernat România în pandemie.

„Suntem după şase luni cumplite de neînţelegeri, discuţii interminabile în jurul unor subiecte sterile, de neobservare – şi pentru asta îmi cer scuze cetăţenilor români – şi neabodarea problemelor reale. Sunt discutate despre problemele energiei, urgia asta care a venit dinspre Bruxelles cu energia verde, cu planul verde (green deal) şi care duce la mărirea insuportabilă a preţurilor la alimente”, a spus Pambuccian.

UPDATE: Lucian Romaşcanu, senator PSD, a lansat atacuri la adresa miniştrilor USR care au făcut parte din coaliţia de guvernare condusă de Florin Cîţu.

„Cereți votul și o aveți lângă dvs pe doamna Mihăilă. Vreți să o puneți la Sănătate. Nu cred că a exsitat ministru care să aibă pe conștiință mai multe victime, probabil în nicio perioadă a existenței României.
Există un cimitir care se mărește în fiecare zi în România și care ar putea să vă poarte numele.
Domnule Barna. Sunteți propus pentru ministerul Afacerilor Externe. Poate ar fi trebuit să redenumiți acest minister în ministerul Afacerilor Externe României.
Domnule Stelian Ion. Sunteți singurul ministru la care apreciem faptul că n-ați făcut nimic.
Domnul Drulă. Zero km preluați de la guvernarea Orban, zero livrați la sfârști. Ați fost o luminiță în guvern.
Domnul Ghinea. Zero fonduri în guvernul Cioloș, zero și acum.
Domnul Năsui: Ați avut, sau ați ratat măsura 2, ați ratat măsura 3, cred că nu sunt numere de măsuri pe care dvs să nu le ratați.
Sunteți guvernul care va avea cele mai puțin voturi la învestitură.
PSD va vota împotriva acestui guvern făcut pe genunchi”, a spus Romaşcanu

UPDATE: Kelemen Hunor (UDMR) a afirmat că Guvernul Cioloş nu are susţinere parlamentară, dar „ţine morţiş să demonstreze că este victima celorlalţi”.

„Ar trebui să venim cu soluţii să ajutăm oamenii săraci în faţa inflaţiei galopante şi ar fi cazul să începem discuţiile despre bugetul de anul viitor. În primul rând, ar trebui să vorbim despre valul patru al pandemiei şi cum putem să salvăm vieţile oamenilor.

În loc să discutăm despre acest lucruri, discutăm despre un Cabinet care nu are susţinere parlamentară, dar ţine morţiş să demonstreze că este victima celorlalţi.

Stimaţi colegi din USR, am înţeles că vreţi să guvernaţi (…) Aţi avut guvernare alături de noi şi PNL. Nu există coaliţia perfectă.

Nu am promis instabilitate, nesiguranță, haos. Promisiunile au fost stabilitate, predictibilitate și redarea speranței. Așa am promis cu toții și de câteva săptămâni, cam de două luni de zile, majoritatea clasei politice oferă doar circ și scandal.

Înainte de orice, trebuie să le cerem scuze oamenilor. Vă cer scuze, stimați cetățeni, dar nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar. Degeaba suntem o mână de oameni care am încercat să ne ținem departe de acest scandal, imaginea noastră a tuturor e catastrofală. În aceste zile ar trebui să discutăm despre problemele mari ale României

Ați cereți voturi. Stimați colegi ați cam rămas singuri. Când nu poți să convingi în Parlament pe nimeni să te susțină orice dezbatere despre programul de guvernare este inutilă. În lupta politică trebuie să cunoști măsură. Pentru binele comun trebuie să lași din orgolii și ambiții.”, a afirmat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

UPDATE: Alexandru Rafila, deputat PSD, a criticat în termeni duri, de la tribuna Parlamentului, Guvernul din care au făcut parte miniştri USR, responsabili cu aplicarea de măsuri pentru combaterea pandemiei COVID-19.

„Îl felicit pe Dacian Cioloş pentru discursul pe care l-a ţinut. A fost un discurs perfect, ideal care ne duce într-o poziţie prin are noi trebuie să credem că acest discurs şi ceea ce ne-a spus despre programul de guvernare sunt lucruri care s-ar putea să se întâmple în România. Cu siguranţă, toţi ne dorim încheierea acestei crize de sănătate, încheierea crizei politice şi economice.

Noi nu putem să mergem înainte doar pe baza unui discurs. Haideţi să vedem ce s-a întâmplat în acest an care a trecut. Ministerul Sănătăţii a fost condus de USR,. Atât prin Vlad Voiculescu, cât şi prin Ioana Mihăilă, nepregătirea sistemului de sănătate în ceea ce priveşte condiţiile medicale din spitale, în ambulatoriu, nu au existat decât în mică măsură.

Ne găsim în situaţia în care avem peste 18.000 de oameni infectaţi pe zi, avem peste 500 de persoane care decedează zilnic . Nu am auzit ieri la audierea doamnei ministru niciun moment în care dânsa să-şi asume responsabilitatea, USR să-şi asume responsabilitatea pentru această tragedie.

Îmi aduc aminte despre ceea ce s-a întâmplat în primele luni ale anului 2020 – politizarea instituţiilor din subordinea Ministerului Sănătăţii, încercarea de a distruge credibilitatea INSP de către domnul Voiculescu. Ulterior, INSP care a făcut informări repetate doamnei ministru al Sănătăţii nu a fost în niciun fel luat în considerare.

Nu putem să oprim această pandemie cu oameni care au decredibilizat sistemul de sănătate şi au decredibilizat corpul medical. Dacian Cioloş îşi doreşte să devină şeful unui Guvern de tranziţie care să gestioneze această pandemie şi această criză economică. A folosit acest discurs pentru a crea o responsabilitate suplimentară către parlamentari care ar trebui să renunţe la responsabilitatea politică şi să voteze un Guvern care, prin to ce a făcut, prin reprezentanţii care au fost prezenţi în Guvernul precedent, au demonstrat că nu pot să gestioneze o astfel de situaţie.

Dacă continuăm cu aceeaşi oameni, supunem poporul român unui experiment nefericit. Cu siguranţă, PSD va vota împotriva unui astfel de Cabinet”, a afirmat dr. Alexandru Rafila.

UPDATE: Premierul desemnat Dacian Cioloş a luat cuvântul în plen pentru a-i convinge pe parlamentari să voteze Guvernul.

„Vin aici pentru a vă cere un vot pentru un Guvern de criză. Vrem să oferim un gest de responsabilitate. Indiferent de rezultatul votului, indiferent de lupta politică, rezultatele bune sau proaste le vom împărţi împreună cu cetăţenii României. Suntem într-un moment de criză profundă care nu mai poate fi negată sau ignorată. Din acest motiv, aş dori şi v-aş propune ca această şedinţă să nu fie una a discursurilor politice care să concentreze pe adversar”, a spus Cioloş.

„Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni şi nici pentru a ţine discursuri memorabile prin care să caut vinovaţi. Sunt aici pentru a-mi asuma propria vină a superficialităţii şi indiferenţei din trecut şi mai ales pentru a-mi asuma ceea ce poate fi făcut de acum înainte.

Trebuie să înţelegem uriaşa putere, dar şi responsabilitate care se găseşte pe umerii fiecăruia dintre noi”, a adăugat premierul desemnat.

Dacian Cioloş, în Parlament. „Pandemia a produs deja peste 40.000 de victime. Nu e o glumă”

„Pandemia a produs deja peste 40.000 de victime. Este o imensă tragedie care a îndoliat mii de familii şi dacă vreți o cifră şi mai dureroasă, un sfert de milion de români au fost afectaţi direct prin pierderea unei persoane dragi.

Pandemia nu e o glumă. Nu e imaginară şi nu e o luptă politică. Înfruntarea între viaţă şi moarte nu are culoare politică”, a adăugat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş: ” Frigul e acelaşi pentru USR-işti, pentru PSD-işti şi PNL-işti”

De asemenea, premierul desemnat a amintit că, în prezent, criza energetică a lovit Primării din toată ţara, indiferent de culoarea politică.

„Poate primarii au culoare politică, dar cetăţenii nu au culoare politică. Frigul e acelaşi pentru USR-işti, pentru PSD-işti şi PNL-işti. Votaţi acest Guvern cu soluţii pentru criză. Scăderea TVA de la 19 la 5% pentru energie şi gaze, eliminarea accizei pentru energie electrică, exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic, subvenţii temporare pentru CET-uri şi ale măsuri pe care le putem discuta împreună”, a mai spus Cioloş.

Cioloş: „Ne interesează să scoatem căruța din morcilă”

„Ne interesează să scoatem căruța din morcilă. Știu că un guvern minoritar nu e o soluție excepțională dar situația este excepțională.

Aș prefera să împărțim între noi victoria din campania de vaccinare decât să trag foloase proprii. Punctajele de partid sunt bune pentru emisiunile de știri dar nu pentru oamenii care suferă.

Să le oferim oamenilor speranță. USR nu câștigă nimeni astăzi dacă trece acest guvern. Dar vom dovedi că am găsit puterea să dăm României o șansă în această criză”, a mai spus Cioloş.

UPDATE: A început şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru acordarea votului de învestitură Guvernului minoritar Cioloş. Aceasta este condusă de Florin Roman (PNL), preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, şi de Anca Dragu (USR), preşedintele Senatului.

 

Guvernul minoritar Cioloş, în Parlament pentru votul de învestitură. Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Dacian Cioloş.

Şedinţa care va decide soarta Guvernului Cioloş începe la ora 10:00.

Premierul desemnat Dacian Cioloş va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Ulterior, vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului, conform Agerpres.

Lista cu miniştri şi programul de guvernare au fost depuse luni la Parlament.

Cine face parte din Guvernul minoritar Cioloş

Prim ministru – Dacian Cioloş
Ministerul Finanţelor – Dragoş Pîslaru
Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica
Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – George Căţean
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mihai Goţiu
Ministerul Justiţiei – Stelian Ion
Ministerul Apărării Naţionale  – Nicu Fălcoi
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Claudiu Năsui
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Cristian Ghinea
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Ionuţ Moşteanu
Ministerul Energiei – Cristina Prună
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – Cătălin Drulă
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Oana Ţoiu
Ministerul Sănătăţii – Ioana Mihăilă
Ministerul Culturii – Iulia Popovici
Ministerul Tineretului şi Sportului – Tudor Pop
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Monica Berescu
Ministerul Educaţiei – Corina Atanasiu

Miniştrii propuşi în Guvernul minoritar Cioloş au fost audiaţi, marţi, în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Aproape toţi au primit avize negative, cu excepţia lui Cătălin Drulă, ministrul propus la Transporturi.

Drulă a primit aviz favorabil din eroare procedurală, după ce în comisii nu s-au întrunit voturile necesare pentru un aviz nefavorabil.

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este, însă, unul consultativ.

Citeşte şi: Miniştrii propuşi de Dacian Cioloş, audiaţi în comisiile de specialitate. Doar Cătălin Drulă a primit aviz pozitiv dintr-o încurcătură

Cum se acordă votul de învestitură Guvernului. De câte voturi are nevoie Dacian Cioloş pentru a deveni premier

Constituţia şi regulamentele prevăd că Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin o jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul propus de Dacian Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari.

USR se bazează pe voturile a 80 de deputaţi şi senatori, în condiţiile în care niciun alt partid parlamentar nu a anunţat că susţine Executivul propus de Dacian Cioloş.

Guvernul minoritar Cioloş, în Parlament. Cum vor vota PNL, PSD şi UDMR

Florin Cîţu, preşedintele PNL, a anunţat că parlamentarii liberali vor fi prezenţi la şedinţă, însă nu vor vota. Motivul invocat a fost că responsabilitatea premierului desemnat să îşi facă majoritate.

„Decizia de vot a fost luată aseară în Biroul Executiv al PNL: ne vom abţine la voturile pentru candidatura miniştrilor din acest guvern. (…) Noi arătăm aici maturitate şi arătăm un pas sau o deschidere, pentru că noi nu vom vota împotrivă. Parlamentarii PNL nu se vor ridica din bancă şi nu vor merge să pună bila împotriva acestui guvern, aşa cum s-a întâmplat în partea cealaltă, dar din partea noastră arătăm că există deschidere, arătăm că vrem să depăşim acest moment. Ce a fost în trecut a fost în trecut. Haideţi să rezolvăm problema”, a afirmat Florin Cîţu, conform sursei citate.

UDMR a luat o decizie asemănătoare cu a liberalilor. Parlamentarii Uniunii vor participa la şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind învestirea Guvernului Cioloş, dar nu vot vota, a explicat liderul deputaţilor Uniunii, Csoma Botond.

PSD face şedinţă înainte de votul de învestitură a Guvernului minoritar Cioloş

PSD va lua o decizie finală în privinţa modului în care se vor acţiona parlamentarii social-democraţi, în urma unei şedinţe a conducerii partidului organizată cu o oră înainte de întrunirea plenului reunit. Liderii PSD au anunţat, însă, în mai multe rânduri, că nu vor vota un Guvern propus de Dacian Cioloş.

„Acest Guvern are foarte mari şanse să pice în Parlament cu cel mai mare număr de voturi. Cred că Cioloş o să bată recordul lui Cîţu, care a picat deja cu cel mai mare număr de voturi. (…) Dacă nu au găsit pe altcineva mai bun decât Mihăilă şi Voiculescu, că mă gândesc că domnul Voiculescu a refuzat şi şi-a pus pupila, e de plâns. Atât timp cât vii cu doamna Mihăilă la Sănătate, cu Năsui, cu toţi ceilalţi care şi-au dat măsura competenţei în acest an în care au fost la guvernare, cred că lucrurile sunt evidente. (…) În şedinţa Biroului Politic Naţional se va decide dacă parlamentarii partidului participă sau nu la şedinţa de plen comun. În principiu, decizia noastră este că nu votăm acest Guvern”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu.

Mai mult, parlamentarii AUR au anunţat de asemenea că nu vor susţine un Executivul minoritar Dacian Cioloş.

„Nu este o majoritate care să îl susţină pe Dacian Cioloş”, a afirmat copreşedintele AUR George Simion.

La rândul său, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat ă nu ar susţine ideea unui Guvern minoritar.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a făcut un apel, marţi, la parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze în favoarea Cabinetului pe care l-a propus, menţionând că acesta oferă soluţii.

„Fac un apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze acest Guvern mâine dimineaţă, pentru că, în situaţia în care ne aflăm, acest Guvern este o soluţie şi oferă soluţii. (…) E un Guvern gata să-şi asume soluţii pentru această situaţie de criză, dacă primim votul. (…) Fac apel către parlamentari să iasă din logica strictă a directivelor de partid şi să se gândească la alegători, să se consulte cu cetăţenii şi mâine să aibă un vot responsabil şi să voteze pentru o soluţie care le rezolvă problemele”, a afirmat Cioloş.

Guvernul minoritar Cioloș ar putea fi al doilea din istoria României care pică votul de învestitură. Care este precedentul

Pentru că se bazează doar pe susţinerea celor 80 de parlamentari USR, Dacian Cioloş are şanse foarte puţine să obţină votul de învestitură în Parlament. Până acum, în istoria post-decembristă, un singur premier desemnat a mai fost respins prin vot în Parlament – Lucian Croitoru, în noiembrie 2009, conform Libertatea.

Pe 15 octombrie 2009, Lucian Croitoru a fost desemnat de președintele Traian Băsescu pentru a forma un Guvern într-o criză politică, după ce Executivul Emil Boc a fost demis prin moţiune de cenzură, pe fondul retragerii PSD din coaliţia cu PSD, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale.

Pe 4 noiembrie, Guvernul Croitoru a fost respins în Parlament, cu 250 de voturi împotrivă şi 189 pentru. Ca să fie aprobat, avea nevoie de 236 de voturi, însă a fost susţinut doar de 173 de parlamentari PDL.

Ce se întâmplă mai departe dacă pică Guvernul minoritar Cioloş la vot în Parlament

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează de asemenea de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.

Citeşte şi: Dacian Ciolos, după audierile miniştrilor USR: Din păcate, am văzut că se votează pe falii politice şi pe sigle de partid