Guvernul modifică Legea Recunoştinţei: doar două categorii de revoluţionari vor mai primi indemnizaţii

Guvernul a modificat miercuri, printr-o ordonanţă, Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

14 ian. 2015, 14:38
Guvernul modifică Legea Recunoştinţei: doar două categorii de revoluţionari vor mai primi indemnizaţii

„Obiectul principal al actului normativ îl constituie reintroducerea în plată, începând cu luna ianuarie 2015, a persoanelor care au calitatea de ‘Luptător rănit fără grad de invalididate’ şi de ‘Luptător reţinut’, aducându-se astfel corecturile necesare Ordonanţei de Urgenţă 95/2014”, a declarat Calotă într-o conferinţă de presă.

Ordonanţa adoptată miercuri de Guvern prevede că, „pentru anul 2015, persoanele care au calitatea de ‘Luptător rănit fără grad de invalididate’ şi de ‘Luptător reţinut’ vor beneficia de o indemnizaţie reparatorie lunară în sumă de 2.020 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

„Indemnizaţia reparatorie lunară reprezintă 1,10 din salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin această lege (respectiv 1836 lei x 1,1= 2020 lei)”, precizează sursa citată.

Totodată, începând cu anul 2016, toate categoriile de persoane vizate de Legea recunoştinţei vor beneficia de o indemnizaţie reparatorie lunară în coeficient de 1,10, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin această lege, aferentă anului pentru care se face plata, potrivit aceleiaşi surse.

Un revoluţionar, către Iohannis: Sunt unul din stâlpii Facebook care v-au scos preşedinte. Nu ne dezamăgiţi!

„Indemnizaţiile se vor acorda în baza certificatului de revoluţionar şi a unei adeverinţe tipizate eliberată şi transmisă de Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945 – 1989 (SSR) direct instituţiilor care fac plata acestor drepturi. Aceste prevederi sunt necesare pentru clarificarea situaţiei evidenţei Caselor de Pensii, în vederea acordării indemnizaţiilor”, se arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit actului normativ, „indemnizaţiile prevăzute de prezenta lege se calculează persoanelor care au titlul de ‘Luptător cu Rol Determinant’ începând cu 1 ianuarie 2015, după emiterea noilor tipuri de certificate şi transmiterea adeverinţelor tipizate”.

„În anul 2015, copiii eroilor martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nicio formă de învăţământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor, beneficiază de o indemnizaţie lunară reparatorie în sumă de 2.020 lei. În anul 2015, Luptătorii cu Rol Determinant beneficiază de o indemnizaţie lunară de gratitudine în cuantum de 2.020 de lei. Pentru personale care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, pentru soţul şi urmaşii acestora, în cazul în care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, plata indemnizaţiei se menţine la nivelul lunii decembrie 2014, respectiv 2.020 lei, până la obţinerea certificatelor şi transmiterea adeverinţelor tipizate către casele teritoriale de pensii”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Potrivit aceleiaşi surse,după adoptarea ordonanţei vor fi elaborate norme metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei.

„Aceste norme de aplicare vor conţine informaţii referitoare la modelul de cerere care va trebui completată de către luptătorii cu merite deosebite pentru a fi încadraţi în noua categorie de Luptători cu Rol Determinant, modalitatea şi termenul de depunere a acestei cereri, precum şi alte clarificări”, mai precizează Guvernul.