Guvernul nu prezintă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, deşi Ponta promitea transparenţă

Guvernul nu va prezenta public scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, aşa cum asigura premierul Victor Ponta invocând principiul transparenţei şi al "noului mod de guvernare", ministrul Finanţelor spunând că actul va fi postat pe site după ce este avizat de board-ul Fondului, ca şi până în prezent.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 18:04
Guvernul nu prezintă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, deşi Ponta promitea transparenţă

În urmă cu câteva ore, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va aproba scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi că documentul va fi prezentat public, deoarece el asigură „un nou mod de a guverna” şi nu mai doreşte ca termenii înţelegerii să fie ascunşi, ca în perioada fostelor guverne.

Marţi însă, după şedinţa de guvern, ministrul Finanţelor a afirmat că scrisoarea poate fi prezentată public doar după ce este avizată în board-ul Fondului, aceasta fiind procedura aplicată şi de fostele guvernări.

„Aici este o practică de mai multă vreme, şi anume că documentele negociate sunt documente de lucru ale FMI şi CE, iar circuitul este unul specific instituţional. Ele devin publice în momentul în care au trecut prin Consiliul de Administraţie al FMI şi se postează pe site-ul Fondului, al Ministerului Finanţelor şi Băncii Naţionale a României”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Board-ul FMI se va reuni abia în luna iunie pentru a aproba şi scrisoarea de intenţie cu România.