Guvernul nu renunţă la Vasilescu şi Drăghici. Greblă: Vom stărui în nominalizările făcute, Iohannis va fi obligat în final să accepte

Publicat: Joi, 10 Ianuarie 2019 15:28 // Actualizat: Joi, 10 Ianuarie 2019 15:56 // Sursa: romaniatv.net

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis privind motivele pentru care a refuzat numirea miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării este unul politicianist şi "vom acţiona în consecinţă". "În cursul orelor următoare vom lua o decizie, în sensul în care vom stărui în nominalizările făcute şi preşedintele va fi obligat în final să accepte", spune Greblă, la Antena 3.

Toni Greblă a spus, joi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că prima propunere pe care premierul a înaintat-o preşedintelui a fost în 19 noiembrie 2018, iar imediat după aceea a apărut şi decizia Curţii Constituţionale "care a făcut mai multă lumină în speţă".

"De atunci, din 19 noiembrie, preşedintele a tot analizat îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Constituţie şi lege şi a răspuns abia astăzi motivat la decizia pe care a luat-o, de a refuza numirile succesive pentru cele două ministere", a afirmat el, spunând că ar trebui să existe mai multă responsabilitate, fiind vorba despre numirea unor miniştri.

El a spus că preşedintele "invocă încălcarea - incidenţa, că nu zice încălcarea - dispoziţiilor art. 85 alineatul 2 din Constituţie, care prevede doar că preşedintele numeşte în situaţia în care o funcţie de ministru este vacantată şi 105 din Constituţie care vorbeşte de asemenea despre incompatibilităţi , fără să spună în ce fel ar fi incompatibili".

"Sigur că nu sunt nici unul, nici celălalt - nici cel de-al treilea propus - nu se află în stare de incompatibilitate", a spus Greblă.

El a adăugat că, şi într-o astfel de situaţie, titularul postului trebuie în termen de 15 zile să iasă din starea de incompatibilitate.

"Răspunsul este politicianist şi vom acţiona în consecinţă în cursul zilei de astăzi", a declarat Greblă.

Greblă a mai spus că procedura a fost aceeaşi de zeci de ani la revocarea şi numirea miniştrilor, însă "numai pentru cei doi preşedintele a refuzat, cu motivarea absolut superficială de astăzi".

"În cursul orelor următoare vom lua o decizie, în sensul în care vom stărui în nominalizările făcute şi preşedintele va fi obligat în final să accepte. (...) V-am spus că există cele două posibilităţi (de a retrimite propunerile sau de a se adresa Curţii Constituţionale  - n.r.), le analizăm şi în cursul zilei de astăzi vom lua o decizie şi vom acţiona în conformitate cu decizia pe care o vom lua. Una nu o exclude pe cealaltă, în situaţia în care preşedintele va stărui în atitudinea pe care a avut-o până acum în legătură cu funcţionarea Guvernului", a mai spus el.

Greblă a adăugat că nu există niciun fel de argument juridico-constituţional pentru ca preşedintele să refuze cea de-a doua nominalizare.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează respingerea nominalizărilor de miniştri pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. În cazul nominalizării lui Ilan Laufer la Dezvoltare sunt invocate condiţiile pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului, iar în cel al Liei Olguţa Vailescu la Transporturi lipsa de experienţă, în timp ce nominalizare acesteia la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi "nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs".

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 ian 22:25
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
E vecin cu lupta politica ,numai ca si-a ales momentul gresit. Am obrazul patat exact acolo unde arata unii cu degetul cand imi bat obrazul pe nedrept.
10 ian 21:46
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Vorba doamnei Irina:''toti spun ca in strainatate sunt tari mult mai dezvoltate si lasa autoritatile pe unii sa-i blocheze peste tot astfel incat nu-si pot gasi decat pe la niste batrani care nu le mai da drumul.''
10 ian 21:24
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
Multumim pentru onoarea de a fi facuta Romania sefa Europei.Domnul C stie ca noi mereu suntem onorati.Am fost sunata si de la Consors Binanz si mesajul era tot in romana. O copie a mesajului de pe telefonul de aici pe cel din Romania.
1
EUR
4.7223
RON
24 Jun
noapte 20 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H