Guvernul nu va anula amenzile pentru lipsa formularului PLF. Procesele de contestare nu vor ţine cont de noile corecţii. Ordonanţa trimisă la Monitorul Oficial

Procesele prin care românii vor să conteste amenzile primite pentru lipsa formularului digital de intrare în România (PLF) şi care se află pe rolul instanţelor la momentul intrării în vigoare a ordonanţei de Guvern vor fi supuse prevederilor în vigoare la momentul săvârşirii faptei.

04 feb. 2022, 21:41
Guvernul nu va anula amenzile pentru lipsa formularului PLF. Procesele de contestare nu vor ţine cont de noile corecţii. Ordonanţa trimisă la Monitorul Oficial

Guvernul nu va anula amenzile pentru lipsa formularului PLF, precizat vineri dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Nu am avut o astfel de discuţie din motivul că anularea nu se poate face din păcate parţial numai pentru cei care făceau parte din aceste categorii exceptate. Amnistia nu se poate face decât pentru toţi şi nu poţi să o faci numai pentru unii.

Foarte probabil, aceştia vor câştiga foarte uşor în instanţă. Nu vor plăti nimic şi lecţiile învăţate au fost acum transpuse în modificarea acestei OUG”, a declarat dr. Adriana Pistol, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Sănătăţii.

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de urgență prin care a adus schimbări cadrului legal de implementare a formularului digital de intrare în România (PLF), după ce foarte mulți români au acuzat că au fost amendați pe nedrept, notează Hotnews.

Astfel, Executivul a decis joi ca anumite persoane să poată completa o singură dată formularul digital (PLF) de intrare în România, nu de fiecare dată ca acum, călătorii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară, față de 24 până acum, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei.

Ordonanța PLF a fost  trimisă spre publicare la Monitorul Oficial. Care sunt cele două articole noi

Vineri, 4 februarie, Guvernul a trimis forma finală a acestei Ordonanței de Urgență așa cum a fost trimisă pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Față de proiectul care a fost în consultare publică, Executivul a adăugat două articole importante:

” – Litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești la data intrării învigoare a prezentei ordonanțe de urgență sunt supuse dispozițiilor legale în vigoare la momentul săvârșirii faptei contravenționale.
– Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare în termen de 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.”

OUG - PLF

Care sunt categoriile de personal care trebuie să completeze o singură dată a formularului PLF

„Prin excepţie de la obligația completării formularului următoarele categorii de personal au obligația de a completa formularul, o singură dată la intrarea în țară, prin bifarea opțiunii „personal exceptat” de pe formular:

a) Piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;
b) Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane;
c) Personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime,,
d) personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat;
e) c) polițiștii care participă la misiuni de aducere în România, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei cu închisoarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 302/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
f) d) personalul implicat în executarea misiunilor de transport pacienți ai serviciului medical la și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României.
g) Persoanele care în vederea deplasării la locul de muncă tranzitează frontiera de stat cel puțin o data în 24 de ore; ”

Anexa OUG PLF

În cazul în care persoanele menționate nu se mai încadrează în excepția prevăzută de prezentul articol, acestea au obligația de a șterge din SII-FDIR formularul completat conform celor prezentate mai sus.

În situația în care, în urma verificărilor efectuate cu angajatorii de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului Bucuresti în SII-FDIR privind persoanele care au bifat opțiunea personal exceptat, se constată că persoanele care au completat formular prin bifarea opțiunii „personal exceptat” de pe formular și nu se încadrează în excepțiile prevăzute reprezentanții direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului Bucuresti dezactivează formularele și înștiințează persoanele despre dezactivarea acestora.”

OUG - certificat digital