Guvernul Orban, contrazis de Eurostat: România şi Spania au economiile cele mai afectate de criza Covid

Produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 4,4% în zona euro şi de 4,3% în Uniunea Europeană, în trimestrul trei din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever recul fiind înregistrat în Spania şi România, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

13 nov. 2020, 13:25
Guvernul Orban, contrazis de Eurostat: România şi Spania au economiile cele mai afectate de criza Covid

Guvernul Orban, prin vocile premierului şi a ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, susţine că economia României a fost printre cele mai puţin lovite de criză din spaţiul european, dar cifrele Eurostat contrazic această idee.

Datele reprezintă o redresare parţială, după ce, în trimestrul doi din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin anual de 14,8% în zona euro şi de 13,9% în UE, cele mai semnificative scăderi de când se publică datele, respectiv 1995, conform Agerpres.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul trei din 2020, cel mai sever declin anual s-a înregistrat în Spania (minus 8,7%), România (minus 6%) şi Cehia (minus 5,8%), iar cel mai redus în Lituania (minus 1,7%) şi Polonia (minus 2%).

De asemenea, în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o creştere de 12,6% şi UE un avans de 11,6%, după un declin de 11,8% şi, respectiv, 11,4%, în perioada aprilie-iunie 2020. Sunt cele mai semnificative creşteri de când se publică aceste date, respectiv 1995.

Toate statele UE pentru care sunt disponibile datele au raportat creşteri în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans fiind în Franţa (18,2%), Spania (16,7%) şi Italia (16,1%).

În trimestrul trei din 2020, economia României a înregistrat o creştere cu 5,6%, după un declin de 12,2% în perioada aprilie – iunie 2020.

Guvernul Orban lăudat de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, în conferinţa de presă susţinută la Cotroceni, că datele economice arată o creştere faţă de trimestrul 3.

„Referitor la situaţia economică, avem date noi despre trimestrul 3 şi chiar dacă suntem în criză economică, totuşi avem şi o veste bună. Comparaţia cu trimestrul ll ne arată că economia îşi revine. Ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost juste şi este foarte important evităm o recesiune tehnică.

Pentru a da un impuls hotărât economiei este nevoie de bani, iar acești bani îi vom primi din fonduri europene. Azi am avut o discuție cu premierul și miniștrii de resort pentru planul național de redresare și reziliență. Vom avea peste 30 miliarde euro din fondurile europene pentru aceste investiții.”, a spus preşedintele Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Avem o plafonare vizibilă a numărului de infectări noi. Va trebui să avem răbdare două sau trei săptămâni”

 


loading...