Klaus Iohannis: „Avem o plafonare vizibilă a numărului de infectări noi. Va trebui să avem răbdare două sau trei săptămâni”

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut vineri o declaraţie de presă în cadrul căreia a făcut mai multe observaţii în ce priveşte măsurile luate de autorităţi în starea de alertă şi a vorbit despre o plafonare a numărului de cazuri noi, dar a admis că această plafonare în jurul a 10.000 de cazuri nu este de ajuns.

13 nov. 2020, 12:45
Klaus Iohannis: „Avem o plafonare vizibilă a numărului de infectări noi. Va trebui să avem răbdare două sau trei săptămâni”
Klaus Iohannis, întâlnire cu specialiştii despre problemele din secţiile ATI. "Extinderea secţiilor de terapie intensivă în spitale se poate face"

Klaus Iohannis a făcut vineri apel la români să respecte și noul set de reguli impuse de guvern, precizând că măsurile luate de în octombrie s-au dovedit a fi eficiente, înregistrându-se o plafonare a numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus.

„Avem un impact al setului de măsuri impuse de guvern în octombrie. Avem o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi. Asta e veste bună. Trebuie să fim sinceri și să spunem că plafonarea la 10.000 e mult prea sus. Vă cer respectarea măsurilor și răbdare. Va trebui să așteptăm 2-3 săptămâni până noile măsuri vor produce efectele dorite”, a declarat preşedintele în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis este optimist în privinţa economiei româneşti

Totodată, preşedintele Iohannis a ţinut să puncteze faptul că economia românească este în creştere, referindu-se la datele din trimestrul al II-lea, în comparaţie cu cele din trimestrul al III-lea.

”Referitor la situaţia economică, avem date noi despre trimestrul 3 şi chiar dacă suntem în criză economică, totuşi avem şi o veste bună. Comparaţia cu trimestrul ll ne arată că economia îşi revine. Ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost juste şi este foarte important evităm o recesiune tehnică.

Pentru a da un impuls hotărât economiei este nevoie de bani, iar acești bani îi vom primi din fonduri europene. Azi am avut o discuție cu premierul și miniștrii de resort pentru planul național de redresare și reziliență. Vom avea peste 30 miliarde euro din fondurile europene pentru aceste investiții.
Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare Se referă la reforme, proiecte de infrastructură. Vom prezenta public acest plan săptămâna viitoare și apoi vom avea o dezbatere publică, apoi îl vom trimite la Bruxelles. De anul viitor vom începe implementarea acestui plan.
Cu aceste investiții vom reuși să creștem economia, nu doar să ieșim din criză.”, a afirmat preşedintele.

Citeşte şi: Ședință la Cotroceni: Klaus Iohannis i-a CONVOCAT pe Ludovic Orban și pe mai mulți miniștri