Insula Belina revine în administrarea statului. Ludovic Orban: „Insula Belina şi Braţul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor PSD”

Mai multe acte normative se află joi în atenția Guvernului, care are programată a doua ședință din această săptămână. Agenda ședinței poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară.

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 10:38
Insula Belina revine în administrarea statului. Ludovic Orban: „Insula Belina şi Braţul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor PSD”

Principalele declaraţii din timpul şedinţei de Guvern

 • Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: „Vom prezenta în primă citire schema (de stat pentru companiile mari). La şedinţa următoare va trebui să o şi adoptăm. 
 • Am discutat un plafon maxim de opt miliarde lei pe această schemă. Se vor califica companii care au o cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro.
 • Sistemul va fi de garantare de până la 80 la sută din credite tot pe o perioadă de şase ani, dar subvenţia dobânzii nu mai mult de 50 la sută.
 • Schema a fost notificată la Comisia Europeană. Detaliile le vom face publice aşa cum am făcut şi la IMM Invest.
 • Ludovic Orban: În hotărârea Parlamentului de adoptare a stării de alertă, ne-a complicat existenţa Parlamentul şi distribuirea de măşti către persoanele vulnerabile care iniţial trebuia să făcută după mecanismul pe care-l gândisem prin Ministerul Muncii şi Poşta Română a fost complicată. A fost mandatat Guvernul prin Ministerul Sănătăţii.
 • Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Da, avem (proiecul de act normativ). OUG privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică, a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de Rezervă cu 150 de milioane.
 • Ludovic Orban: La o mască ce costă doi lei, la un număr de beneficiari de aproximativ 1,1 milioane, cam ăsta e estimat.
 • Ne-au complicat existenţa. Trebuie să aşteptăm acum de la administraţiile locale numărul de beneficiari pentru fiecare localitate şi în acest fel vom şti ce cantitate de măşti vom anchiziţiona. 
 • Achiziţia trebuie să făcută transparent la preţul cel mai mic şi apoi asigurată rapid distribuţia.
 • După o lungă perioadă în care Insula Belina şi Braţul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului şi ai lui Dragnea, astăzi Insula Belina va reveni în administrarea statului. Se va semna procesul verbal de preluare de către Apele Române a insulei Belina şi a Braţului Pavel. Preluarea, de aia a apărut o întârziere faţă de planul pe care l-am avut, se va face fără contractele semnate de CJ Teleorman. Beneficiarul, ştiţi foarte bine, Tel Drum.
 • Preluarea va fi curată. După aceea trebuie văzut tot ce s-a construit ilegal în insula Belina şi trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aici, Ministerul Mediului trebuie să vină cu o hotărâre de Guvern prin care să reglementăm toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina şi braţului Pavel.
 • Să încheiem acest episod trist prin care baroni roşii au încercat să transforme în moşie proprie proprietăţi ale statului român.
 • Despre contractul pentru modernizarea IAR Şoim. Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: „Aşa cum ne-am angajat când am fost în vizită la Craiova, am finalizat ceea ce a însemnat documentaţia tehnică pentru a începe procedura de achiziţie a modernizării avioanelor IAR 99 şi de upgradarea a avioanelor Şoim. Aşteptăm ca uzina de la Craiova să vină cu oferta tehnică şi financiară pentru ca într-o lună de zile să încheiem contractul. Alocarea financiară – prima etaăî 60 de milioane de euro, următoarea etapă – 40 de milioane de euro.
 • Uzina de la Craiova are toate şansele să reintre în partea de relevanţă a industriei de apărare româneşti.
 • Am avut o întâlnire cu liderii de sindicat din industria de Apărare, am discutat cu dumnealor toate aceste aspecte. 
 • Putem să mergem mai departe cu speranţă că industria Apărării din România se va reabilita.
 • Despre distribuţia ajutorului alimentar în cadrul POAD (Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate). Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: „E vorba un număr de 1.188.000 de beneficiari care aşteaptă această măsură. Venim cu un proiect de OUG care reglementează sistemul de distribuţie a acestor pachete alimentare. De asemenea, avem trusele de igienă corporală care vor ajunge la persoanele care au venituri şi se află în risc de sărăcie. Este de asemenea un proiect de act normativ aşteptat de industria alimentară. Alocarea de fonduri europene: 225 de milioane de euro.
 • Pentru făină albă, sprijinim industria panificaţiei din domeniu cu 35.000 de tone de făină albă care ar urma să fie cumpărate din piaţă şi să ajungă în pachetele alimentare. Făina de mălai – 28.000 de tone. E un proiect pe care îl aşteaptă industria alimentară.
 • Începem cu judeţele afectate de criza coronavirus. Vom încerca să ajungem cât mai repede cu aceste ajutoare la judeţele care sunt cele mai afectate de probleme din domeniul sănătăţii.


I.  PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ

1.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru abrogarea Legii nr. 207/ 2016 privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/OUG-3.pdf

2.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/OUG-4.pdf

3.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/OUG-6.pdf


II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

4.    PROIECT DE HOTĂRÂRRE pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Realizare infrastructură necesară Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est în cazarma 562 Sibiu”

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-17.pdf

5.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Protocolului Sesiunii a XI-a a Împuterniciţilor, semnat la Suceava, România, la 12 decembrie 2019, pentru aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, semnat la Galaţi, la 30 septembrie 1997

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-18.pdf

6.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru Societatea „IOR” S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/NFHG-3.pdf

7.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada de centură București, sector Centura Nord km 0+000 – km 52+770”, pe raza localităților Afumați, Corbeanca, Dragomirești Vale și Glina, din județul Ilfov și Joița, din județul Giurgiu

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-19.pdf

8.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomene naturale de risc produse în localitatea Azuga, din judeţul Prahova

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-20.pdf

9.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantități de produse și acordarea acestora, cu titlu gratuit, Serviciului de Protecție și Pază

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-21.pdf

10.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind autorizarea Ministerului Culturii de a accepta o donație cu sarcini în favoarea statului român

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-.pdf

11.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea denumirii, valorii de inventar și a descrierii tehnice, după caz, a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală – IBNA Baloteşti, precum și trecerea unor bunuri aflate în administrarea Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală – IBNA Baloteşti, din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi valorificării sau casării, după caz, în condiţiile legii

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HGANEXE-1.pdf

12.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea datelor de identificare și actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură și a centrelor judeţene din subordinea acesteia

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HGANEXE-2.pdf

13.PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, județul Dâmbovița, municipiul Târgoviște, Zona Sagricom, str. Silviu Stănculescu, etapa II”

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-22.pdf

14.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Dezvoltarea facilităţilor de pregătire necesară gestionării situaţiilor de urgenţă în domeniul CBRNe, generate de acte de rea-voinţă”

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HGANEXA-3.pdf

15.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi

 

III.  MEMORANDUMURI

16.MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii și semnării Acordului între Ministerul Educației și Cercetării din România și Ministerul Educației din Republica Populară Chineză privind recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor din învățământul superior

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/MEMO-5.pdf

17.MEMORANDUM cu tema: Înființarea Grupului de Lucru 5G pentru identificarea măsurilor strategice și tehnice cheie din setul de instrumente al UE pentru atenuarea eficace a riscurilor și asigurarea securității rețelelor 5G necesare a fi implementate de România, respectiv pentru elaborarea raportului privind punerea în aplicare a acestora la nivel național.

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/MEMO-6.pdf

18.MEMORANDUM cu tema: Utilizarea creditelor de angajament și creditelor bugetare reținute în proporție de 10% din bugetul Serviciului de Informații Externe la titlul 71 – Active nefinanciare

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/MEMO-7.pdf

19.MEMORANDUM cu tema: Amendament formulat de Ministerul Finanțelor Publice cu privire la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative (L1/2020, Plx14/2020)

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/MEMO-8.pdf


IV.  NOTE

20.NOTĂ privind situația financiară a Regiei autonome „Administraţia română a serviciilor de trafic aerian” – ROMATSA

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/NOTA-5.pdf


V. PUNCTE DE VEDERE

21.PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE ale Guvernului referitoare la 15 propuneri legislative

Proiectele pot fi consultate la adresele:

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv-Bp-94_2020.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv-Bp-573_2019.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/PDV_Bp-319_2019.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Bp.-111_2020.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Bp.-496_2018.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_bp.528_2019.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Bp81_2020.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Bp97_2020.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Bp102_2020.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Plx.-61_2020.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Plx.-64_2020.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Plx.-198_2020.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Plx.-648_2019.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Plx_126_2020.pdf

 

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/Pdv_Plx_147_2020.pdf


loading...