Guvernul Orban şi-ar putea asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. PSD ameninţă cu moţiune de cenzură

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, luni, că Guvernul va "lua în calcul şi alte măsuri", în cazul în care proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi, aflat în Parlament, nu avansează. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că PSD va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un pachet de legi electorale care să prevadă alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

RomaniaTV.net
09 dec. 2019, 11:38
Guvernul Orban şi-ar putea asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. PSD ameninţă cu moţiune de cenzură

„Începem pregătirea intensă alegerilor locale, ne-am stabilit un calendar de pregătire a celor mai buni candidaţi de primar şi preşedinţi de Consiliul Judeţean, astfel încât, dacă alegerile locale se vor desfăşura cel mai rapid în 24 mai – pe un calendar care prevede datele posibile pentru aceste alegeri – noi să fim pregătiţi şi să dăm un exemplu românilor din nou că Partidul Naţional Liberal pune performanţa, integritatea şi implicarea în primele locuri ca şi cerinţe de bază pentru reprezentarea în funcţiile publice”, a anunţat, luni, Raluca Turcan.

Întrebată despre alegerea primarilor în două tururi, dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe acest proiect, Turcan a spus: „În privinţa alegerilor în două tururi, PNL rămâne consecvent, avem acest proiect de lege depus în două variante în Parlament şi vom susţine acest proiect de lege în Parlament. Evident, dacă Parlamentul, cu majoritatea nou creată, nu reuşeşte să avanseze în privinţa acestui proiect de lege vom lua în calcul şi alte măsuri”.

În acest context, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că PSD va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, împreună cu alţi parteneri din Parlament, dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un pachet de legi electorale care să prevadă alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

USR şi PLUS susţin revenirea la alegerea primarilor în două tururi

Alianţa USR PLUS face un apel către premierul Ludovic Orban să nu se lase „intimidat de ameninţările PSD şi UDMR” cu depunerea unei moţiuni de cenzură şi să facă tot ce este posibil pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, au declarat luni reprezentanţii alianţei, Ionuţ Moşteanu şi Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă comună.

„Am decis să îi cerem premierului Ludovic Orban să nu se lase intimidat de ameninţările PSD şi UDMR cu moţiunea de cenzură şi să-i reamintim că avem un protocol semnat la învestirea acestui Guvern în care s-a angajat să facă tot ce ţine de acest Guvern pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi, pentru că este esenţial pentru democraţia din România să deschidem democraţia la nivel local, pentru că o mână de politicieni şi-au dat mâna acum câţiva ani şi au vrut să împartă toată ţara, să rămână cu mici feude. Avem primari de municipii aleşi cu 8-9 %, e departe de a fi aleşi reprezentativ. Vrem pentru cetăţeni alegerea primarilor în două tururi”, a declarat deputatul Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte al USR, la finalul şedinţei Birourilor reunite ale USR PLUS.

La rândul său, Vlad Voiculescu a făcut un apel către premierul Ludovic Orban „să nu se lase şantajat”.

„Este esenţial ca cetăţenii să-şi poată alege primarii în două tururi. Actualul primar a fost ales de mai puţin de 300.000 de oameni dintr-un total de aproximativ 1,8 milioane de oameni. Ăsta nu e un lucru care să fie de mândrie, nici măcar pentru actualul primar. Cred că lucrul ăsta trebuie schimbat şi trebuie schimbat acum. E o urgenţă a democraţiei din România”, a motivat Vlad Voiculescu.