Guvernul PNL vrea să dea lovitura: Tichetele pensionarilor pentru o masă caldă, amânate pentru campania alegerilor parlamentare

Guvernul Orban nu onorează promisiunea făcută pensionarilor. Tichetele pentru vârstnici aprobate prin ordonanţe de urgenţă, de mai bine de trei luni, nu au ajuns încă la vârstnici.

RomaniaTV.net
20 oct. 2020, 10:46
Guvernul PNL vrea să dea lovitura: Tichetele pensionarilor pentru o masă caldă, amânate pentru campania alegerilor parlamentare

Bonurile valorice de 180 de lei pentru persoanele de peste 75 ar trebui acordate celor care primesc pe lună pensie minimă. Proiectul a fost finanţat prin fonduri europene, însă executivul PNL vrea să dea acești bani după patru luni, adică fix înainte de alegerile parlamentare, spun surse pentru Antena 3. Violeta Alexandru a declarat că tichetele vor fi transmise beneficiarilor de către primării. Pensionarii vor mai primi și lista unităților autorizate unde pot merge pentru a folosi tichetele.

Ce conţie proiectul şi cine poate beneficia de bonurile valorice

Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) este adresat vârstnicilor cu vârste de cel puţin 75 ani şi cu venituri  la nivelul indemnizaţiei sociale, dar şi persoanelor/familiilor fără adăpost, celor evacuate, care nu au domiciliu stabil şi în mod special familiilor monoparentale. Prin acest proiect va fi finanţată acordarea de mese calde  Lista persoanelor fără adăpost este separată şi va fi actualizată lunar de către autorităţile administraţiei publice locale, informează Ministerul Fondurilor Europene. Valoarea lunară a unui tichet este de 180 lei/persoană, iar de acest ajutor vor beneficia aproximativ 290.000 de bătrâni, alături de celelalte categorii vulnerabile.

Mesele calde se vor da prin intermediul unor tichete electronice prin Schema Naţională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice şi pentru Persoanele fără adăpost (S.N.S.P.V.P.A). Valoarea proiectului este de 640 milioane lei şi este finanţată prin POAD.

„Măsura, reglementată de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete electronice din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestora, va sprijini persoanele aflate în risc de sărăcie extremă şi care reprezintă o categorie socială vulnerabilă în contextul creşterii numărului de persoane infectate cu COVID-19.”, se arată într-un comunicat.