Guvernul pregăteşte o nouă schemă de ajutoare de stat, în valoare de 300 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare din România

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat, în valoare de 300 de milioane euro, având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare, informează ministerul, printr-un comunicat.

27 iun. 2022, 18:33
Guvernul pregăteşte o nouă schemă de ajutoare de stat, în valoare de 300 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare din România

Firmele din România, inclusiv IMM-uri, care activează în industria prelucratoare vor putea obține noi ajutoare de stat printr-o schemă de finanțare în valoare totală maximă de 300 de milioane de euro, lansată în dezbatere publică momentan de către Ministerul Economiei, în contextul crizei provocate de răzvoiul Rusiei asupra Ucrainei.

„Venim cu o schemă de ajutor de stat în valoare de 300 milioane de euro, care să relanseze economia în acest sector. Este necesar să acţionăm prin susţinerea operatorilor economici din România în vederea dezvoltării potenţialului de producţie pentru materiale/produse/echipamente şi servicii necesare pieţei, prin asigurarea surselor de finanţare necesare şi a capabilităţilor de producţie. Totodată, trebuie să atragem noi investiţii şi să dezvoltăm noi capabilităţi de producţie în vederea creşterii rezilienţei industriei prelucrătoare româneşti şi să asigurăm competitivitatea produselor industriale româneşti pe pieţele internaţionale. De aceea, Ministerul Economiei propune măsuri de acordare a unor granturi care să stimuleze economia românească din perspectiva dezvoltării lanţurilor valorice”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, potrivit Agerpres.

Schema de ajutor de stat propusă de Ministerul Economiei are ca principal obiectiv acordarea de granturi pentru realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice în industria prelucrătoare.

Citeşte şi: Câţi bani au cheltuit românii pentru a plăti taxele, impozitele şi asigurările sociale în 2021

Aplicarea acesteia se va face în baza acordurilor de finanţare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, plata ajutorului de stat urmând să fie efectuată în perioada 2022 – 2027, în limita bugetului anual alocat schemei, echivalent în lei al sumei de 150 milioane euro. Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 300 milioane euro, iar numărul maxim estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 20.

Printre cheltuielile eligibile se numără investiţiile în active corporale şi necorporale legate de demararea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente; diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate; schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente; crearea de noi locuri de muncă.

„Aplicarea schemei de ajutor de stat ajută la crearea de noi locuri de muncă, cu impact direct asupra dezvoltării regionale, respectiv ameliorarea sărăciei (combaterea inegalităţilor, injustiţia socială) şi încurajează achiziţionarea de tehnologii verzi care vin în sprijinul protecţiei mediului înconjurător. De asemenea, proiectul are impact favorabil asupra mediului de afaceri prin ajutorul financiar acordat în vederea sprijinirii dezvoltării sustenabile a întreprinderilor din sectorul industriei prelucrătoare şi dezvoltării lanţurilor valorice şi a prezenţei româneşti în cadrul lanţurilor valorice europene/internaţionale”, se menţionează în comunicat.

Citeşte şi: Guvernul Ciucă respinge „taxa de solidaritate” pentru companiile-mamut / Fumătorii, pariorii, antreprenorii locali vor plăti taxe și impozite mai mari