STAREA DE ALERTĂ a fost prelungită. Care sunt restricţiile, lista integrală DOCUMENT

Nu vor putea fi adăugate alte restricţii deoarece un guvern interimar are atribuţii limitate, conform Constituţiei.

06 oct. 2021, 19:20
STAREA DE ALERTĂ a fost prelungită. Care sunt restricţiile, lista integrală DOCUMENT

STAREA DE ALERTĂ a fost prelungită. Guvernul Cîțu a prelungit în ședința de miercuri, cu 30 de zile, starea de alertă. A fost prima ședință a guvernului interimar, după ce Parlamentul a votat marți moțiunea de cenzură depusă de PSD.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de miercuri, 6 octombrie 2021, Hotărârea numărul 80 prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor adoptate în Hotărârea de Guvern nr. 932 din 9 septembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare.

STAREA DE ALERTĂ va fi prelungită miercuri seară şi de Guvern. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, miercuri, că Guvernul interimar va prelungi cu 30 de zile starea de alertă.

„Începând de ieri suntem un guvern interimar. Pe perioada interimatului, Guvernul emite doar acte normative necesare pentru administrarea treburilor publice. Astăzi, Guvernul se va reuni în şedinţă şi va adopta o Hotărâre de Guvern prin care va prelungi cu 30 de zile starea de alertă”, a declarat Bode la sediul MAI.

Hotarare CNSU nr 80 din 06 10 2021 prelungire alerta

Ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a declarat marţi seară că actualul Guvern poate şi va prelungi această stare de alertă, însă nu va putea introduce noi restricţii. Bode a prezentat şi situaţia pandemiei, afirmând că „ne ducem” spre 20.000 de cazuri noi zilnice şi că se ia în calcul transferul bolnavilor în străinătate.

Anexa la HCNSU nr 80 - masuri

Lucian Bode: „Putem prelungi starea de alertă, dar fără a introduce noi restricţii”
„Am încheiat o discuţie cu ministrul Sănătăţii, cu prim-ministrul şi cu doctorul Raed Arafat. Noi în acest moment suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă, ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România din această perioadă, putem să prelungim situaţia de alertă dar, atenţie, nu putem introduce măsuri noi. Dacă, Doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern”, a declarat Lucian Bode. „Riscurile sunt următoarele: Avem 15.000 de infectaţi şi ne ducem spre 20.000 de persoane infectate la 24 de ore. Avem ATI pline, aproape 1.500 de persoane la ATI, aproape 1.600 de persoane sunt în aşteptare în acest moment în UPU. Dimineaţă erau 51 care aşteptau un loc la ATI. Acuma seara am trimis şase pacienţi din Bucureşti, cu o aeronavă, la Târgu Mureş. Căutăm soluţii în Bucureşti, Mureş, Iaşi, Cluj. Luăm în calcul transferul bolnavilor în străinătate, dar trebuie să fie o excepţie şi am discutat cu domnul Cseke să facem acest lucru pentru judeţele din zona de nord, limitrofe cu Ungaria”, a declarat Bode.

Stare de alertă, prelungită din nou. Ce noi restricţii se impun pentru nevaccinaţi