Guvernul promite un ajutor de 20 de mil de euro pentru Oltchim. Angajaţii aşteaptă restanţele VIDEO

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, promite un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Combinatul Oltchim, astfel încât în cel mult o lună producţia să poată fi reluată, transmite România TV. Conform planului trasat de Guvern, angajaţii ar urma să primească într-o săptămână şi salariile restante, fapt care s-ar datora încasării banilor de la partenerii de afaceri.

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 06:16
Guvernul promite un ajutor de 20 de mil de euro pentru Oltchim. Angajaţii aşteaptă restanţele VIDEO

Cele 20 de milioane pentru Oltchim ar urma să ajungă la combinatul din Râmnicu Vâlcea în urma unui credit pentru care, însă, este nevoie şi de aprobarea Comisiei Europene.

„Purtăm negocieri cu mai multe bănci comerciale pentru reluarea activităţii. Prioritatea zero este reluarea activităţii la Oltchim în paralel cu procesul de privatizare”, a precizat, joi, ministrul Chiţoiu.

Muncitorii spun însă că nu mai cred în promisiuni. Singurul lucru concret pe care îl au este ajutorul de urgenţă de 1400 de lei, de care vor beneficia doar o parte dintre aceştia.

Situaţia pe platforma chimică este critică. Producţia este oprită de o lună, iar curentul electric a fost tăiat din cauza datoriilor, care se ridică în total la peste 60 de milioane de euro, iar cei 3.300 de salariaţi nu au mai primit lefurile de două luni. Statul, acţionar majoritar, a scos la privatizare societatea, licitaţia fiind programată vineri. Autorităţile speră că la licitaţie se va prezenta şi Gazprom, iar miza privatizării este cu atât mai mare cu cât aceasta este o precondiţie pentru cea de-a şasea misiune de evaluare a acordului preventiv cu FMI. În cazul unui eşec, Boardul FMI nu va accepta misiunea de evaluare.