Guvernul renunţă la taxa de solidaritate. Mihai Tudose: Putem să o trecem la discutate şi uitate. Fondul de investiţii va fi adoptat

Guvernul renunță la taxa de solidaritate. Premierul Mihai Tudose a declarat, marți, că poate fi trecută la ”discutate și uitate”, el explicând că, deși măsura este prevăzută în programul de guvernare aprobat de Parlament în urmă cu mai puțin de o lună, ar fi avut un efect „puțin” și ar fi provocat un „deranj” mare.

RomaniaTV.net
25 iul. 2017, 09:40
Guvernul renunţă la taxa de solidaritate. Mihai Tudose: Putem să o trecem la discutate şi uitate. Fondul de investiţii va fi adoptat

TAXA DE SOLIDARITATE nu se mai implementează. Premierul Mihai Tudose a declarat marți că introducerea taxei de solidaritate nu este oportună. „Concluzia, astăzi, este că putem să o trecem la discutate și uitate”, a spus Tudose, prezent la un eveniment la Teatrul Național. Premierul a precizat că, după simulările făcute de Executiv, s-a constatat că efectele introducerii acestei taxe ar fi fost mai mult în planul imaginii.

„Era prea puțin pentru a face ceva și prea mare deranjul”, a spus șeful Guvernului, adăugând că nu va mai fi, în perioada următoare, nicio măsură care să apese pe bugetul populației. „Deocamdată, nu avem alte măsuri în ceea ce privește taxe și impozite pentru populație”, a mai declarat Tudose.

TAXA DE SOLIDARITATE: Se vrea supraimpozitarea cu 25% a salariilor peste 14.500 de lei

âPe 17 iulie, premierul Mihai Tudose afirma, după ședința coaliției de guvernare, că încă se fac simulări cu privire la introducerea unei taxe de solidaritate, și că probabil „va fi cumva”, dar nu a fost stabilit un prag de la care se va aplica.

Și liderul PSD Liviu Dragnea a spus, atunci, că dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, această taxă urmează să fie implementată, iar pragul va fi „semnificativ”.

„Dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, sigur că măsura urmează să fie implementată, dacă nu produce alte lucruri negative. Dacă impactul financiar este unul negativ, n-are rost”, a spus Dragnea.

Taxa de solidaritate a apărut în programul de guvernare PSD-ALDE, votat în Parlament o dată cu învestirea Guvernului Mihai Tudose. Această taxă urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

În noul program de guvernare al PSD nu este specificat un cuantum al acestei taxe. Însă, potrivit unor surse, ar fi vorba despre o taxare progresivă, adică angajații cu salarii mai mari vor plăti taxe mai mare, pentru a-i sprijini pe cei cu venituri reduse.

Tudose spune că Fondul Suveran de Investiţii va fi adoptat prin Parlament: Este un lucru mult prea important

Premierul Mihai Tudose a spus că Fondul Suveran de Investiţii nu va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă, ci va fi pus în dezbatere în Parlament.

”Va fi adoptat prin Parlament. De când ştiu subiectul, ştiu că numai aşa a fost vorba, de adoptat în Parlament, este un lucru mult prea important”, a spus Tudose, răspunzând unei întrebări.

Premierul a mai afirmat că ”execuţia la şase luni nu arată foarte bine, fiind un blocaj imens”.

Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat, luni seara, la TVR 1, că i s-a ”sugerat” ca Fondul Suveran de Investiţii să treacă prin ordonanţă de urgenţă, el exprimându-şi convingerea că nici premierul Mihai Tudose nu va accepta acest lucru. Grindeanu a spus că este necesar ca acest fond, care urmează să includă companii precum Hidroelectrica, Tarom, Transgaz, Romgaz, să fie înfiinţat prin lege adoptată de Parlament.
”Mi s-a sugerat ca Fondul Suveran de Investiţii să fie adoptat prin OUG, ceea ce nu am acceptat”, a spus Grindeanu.

El a precizat că este convins că nici premierul Mihai Tudose nu va accepta ca Fondul Suveran de Investiţii să fie înfiinţat prin ordonanţă de urgenţă.

Grindeanu a subliniat că el consideră că înfiinţarea acestui fond trebuie dezbătută în Parlament, pentru că este vorba despre ”10-12 miliarde de euro”.