Guvernul României a stabilit primele ajutoare pentru Siria, în urma cutremurelor devastatoare

În urma cutremurului de luni, 6 februarie 2023, autoritățile române s-au mobilizat pentru a oferi ajutor Turciei. Joi, Klaus Iohannis a anunțat că țara noastră se va implica și în sprijinirea sirienilor.

09 feb. 2023, 12:24
Guvernul României a stabilit primele ajutoare pentru Siria, în urma cutremurelor devastatoare

Premierul Nicolae Ciucă a discutat deja cu Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) pentru trimiterea de ajutoare în Siria:

„Dată fiind situația generată de cutremurul produs în data de 6 februarie 2023, în Siria, respectiv, solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională, în urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, astăzi, 9.02.2023, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, hotărârea nou adoptată urmărind de o manieră prioritară sprijinirea Republicii Arabe Siriene, prin:

– bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte dar și produse alimentare, conserve. Acestea vor puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Detaliile privind efectuarea transportului materialelor se stabilesc între Departamentul pentru Situații de Urgență și Comisia Europeană iar transportul se realizează pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale sau din alte surse, în funcție de necesități.

Hotărârea CNSU si Anexa pot fi consultate atașat”, se arată în documentul de la guvern.

 

Anunțul lui Klaus Iohannis despre ajutoarele din Siria

 

Oficialul de la Palatul Cotroceni a comentat pe marginea acestui subiect înainte de reuniunea Consiliului European:

„Am avut o discuție cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Trebuie să vedem cum putem ajuta victimele catastrofei din Turcia și Siria. România a trimis alaltărieri deja o echipă mare de ajutor, persoane calificate care caută victime și salvează.

Pe urmă, ieri am aprobat încă o echipă destul de mare care merge în zonă, care are și o componentă medicală.

În fine, vom începe foarte curând să trimitem ajutoare umanitare și în Siria”, a declarat Klaus Iohannis.