Guvernul României, pus la zid de Comisia Europeană: nu mai vin fondurile din PNRR, semnate de Ursula von der Leyen și Florin Cîțu

Guvernul Nicolae Ciucă este pus la zid de birocrații de la Bruxelles, în frunte cu Ursula von der Leyen. Comisia Europeană a avertizat executivul de la București că pentru acordarea de noi tranșe din PNRR, trebuie îndeplinite câteva obligații asumate de la bun început, de Guvernul Florin Cîțu, în numele țării noastre. 

15 feb. 2023, 19:02
Guvernul României, pus la zid de Comisia Europeană: nu mai vin fondurile din PNRR, semnate de Ursula von der Leyen și Florin Cîțu

USR avertizează: Cristian Ghinea, fostul ministru de la Fonduri Europene, cel care a realizat PNRR-ul, susține că Budăi și Ciucă se ascund în spatele Băncii Mondiale cu pensiile speciale” și că „vor avea probleme cu tranșa 3″.

România trebuia să încaseze aproape 6 miliarde de euro în 2022 dacă termenele din PNRR erau respectate de oficialii români. Cererea de plată pentru tranșa a doua din Plan a plecat spre Comisie, cu întârziere, în decembrie 2022. Termenul inițial era septembrie.

În luna ianuarie 2023, Comisia Europeană a avertizat că există probleme ce trebuie dezolvate până la deblocarea banilor din PNRR, cea de-a doua tranșă, dar jaloanele la care s-a angajat țara noastră nu au fost îndeplinite.

 

Ce trebuie să facă Guvernul de la București pentru a obține fondurile din PNRR

 

Mai concret, oficialii de la Bruxelles se așteaptă ca România să schimbe legislația în mai multe domenii. Guvernul de la București s-a angajat să modifice Codul Rutier, prin înăsprirea pedepselor, instalarea de energie regenerabilă nouă după o licitație, închiderea minelor de cărbuni, adoptarea noii legi privint avertizorul de integritate. În total sunt 23 de jaloane luate în vizor de Comisie.

Pentru tranșa a doua, Guvernul Nicolae Ciucă cere 3,2 miliarde de euro.

„Când soliciți să îți aprobe 3 miliarde de euro, dar ei îți cer să le dai o copie după o lege, asta arată că nu există un dialog serios, ci în dorul lelii”, susține Cristian Ghinea, pentru Libertatea.

ână în prezent, România are aprobată din PNRR suma de 4 miliarde de euro, care a venit odată cu aprobarea Planului.

„Din acel moment, urma să mai primim câte două tranșe pe an. În medie vorbim de 2,6 – 3 miliarde de euro la fiecare jumătate de an.

În 2022, conform calendarului negociat de noi trebuiau să intre două tranșe, dar a intrat una singură”, a precizat Ghinea pentru sursa citată.