Investiții masive prin PNRR, la Sala Polivalentă din București. Scăderea emisiilor de CO2, prioritate pentru Guvern

Se anunță investiții masive în București. Primarul Nicușor Dan, ministrul Sportului, Eduard Novak și Marcel Boloș, de la Ministerul Dezvoltării, vor coordona investițiile de la Sala Polivalentă, în domeniul „energiei verzi", susținute la nivelul UE. 

09 feb. 2023, 13:47
Investiții masive prin PNRR, la Sala Polivalentă din București. Scăderea emisiilor de CO2, prioritate pentru Guvern

Energia „verde” se află în capul listei de priorități, de pe agenda UE, ce cuprinde obiective clare, asumate de ani de zile, dar pe care s-a pus accentul din ce în ce mai mult după criza COVID. Astfel, România este nevoită să facă din ce în ce mai multe investiții pentru a reduce consumul de energie primară și a emisiilor de CO2.

În acest sens, prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România va investi aproximativ 12 milioane de euro în „reabilitarea energetică” a Sălii Polivalente din București. Proiectul a fost demarat oficial miercuri, în data de 8 februarie, iar termenul limită pentru finalizare este 7 februarie 2025.

Mai precis, investiția cuprinde, printre aletele:

  • Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
  • Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde de consum;
  • Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
  • Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
  • Lucrări de reabilitare/modernizare a instalaţiilor de iluminat în clădiri;
    Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
  • Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluţii inteligente;
  • Lucrări pentru echiparea cu zece stații de încărcare pentru mașini electrice.

 

Bucureștenii, ademeniți în repetate rânduri cu promisiuni. Nicușor Dan a dat cărțile pe față

 

De-a lungul timpului, sub diverse administrații, bucureștenilor li s-a promis o nouă sală polivalentă, mai mare, însă concretizarea angajamentelor nu s-a mai petrecut.

Astfel, în ianuarie 2023, primarul Nicușor Dan a declarat că nu există suficienți bani pentru ridicarea unei astfel de clădiri.

„Nu avem bani de o sală polivalentă la București. În primul rând, costă foarte mult și nu avem acești bani. Apoi, nu este rentabilă! Uitați-vă la stadioane. În al doilea rând, nu o putem face niciodată cu bani doar din fondurile Primăriei”, a declarat Nicușor Dan.

În schimb, Ion Țiriac are în lucru șantierul pentru viitorul complex sportiv, din Otopeni, care va fi gata în 2024, potrivit calendarului afaceristului.