Guvernul rus a acuzat Washingtonul de „banditism internaţional”. La mijloc se află petrolul din Siria

Washingtonul a anunţat că a trimis întăriri în partea de est a Siriei unde se află petrol, potrivit unui oficial de la Ministerul american al Apărării, iar un convoi militar care arbora steaguri americane a intrat sâmbătă în Siria din Irakul vecin.

27 oct. 2019, 08:59

Acest oficial american a declarat pentru AFP că Washingtonul a început să-şi consolideze poziţiile în provinvia Deir Ezzor, unde se află principalele câmpuri petroliere siriene, în coordonare cu Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de combatanţi kurzi.

El a declarat, fără să facă alte precizări, că această desfăşurare militară vizează să împiedice ca gruparea Statul Islamic (SI) şi alţi actori să aibă acces la câmpuri petroliere în această regiune, controlată o perioadă de jihadişti, potrivit news.ro.

Potrivit unui corespondent AFP aflat la faţa locului, un convoi de 13 vehicule militare americane a intrat în Siria din Irak şi s-a îndreptat sâmbătă către provincia vecină Hasakah (est).

Convoiul a trecut prin puncte de control ale regimului sirian, traversând oraşul majoritar kurd Qamishli (nord-est), a adăugat corespondentul AFP.

Aproximativ 200 de militari americani se află în prezent în post la Deir Ezzor, potrivit news.ro.

Însă preşedintele american Donald Trump a ordonat retragerea forţelor americane de la frontiera de nord a Siriei, deschizând calea unei ofensive pe care Turcia a lansat-o la 9 octombrie împotriva forţelor kurde în regiune.

Trump declara săptămâna trecută că un ”mic număr” de militari americani urmează să rămână, cu toate acestea, în Siria, pentru a securiza câmpurile de hidrocarburi. Rusia a acţionat sâmbătă acuzând Statele Unite de ”banditiam internaţional”.

”Ceea ce face Washingtonul în prezent – să confişte şi să plaseze sub control armat câmpuri de petrol în estul Siriei – ţine pur şi simplu de banditism internaţional”, a denunţat Ministerul rus al Apărării.