Guvernul scade plafonul pentru facturile la energie. Subvenţiile vor fi menţinute doar pentru persoanele fizice

Se anunţă vremuri grele pentru români. Guvernul va ratifica, în etape, propunerea UE de anulare a subvenţiilor la energie, necesatre din cauza războiului din Ucraina.

06 iun. 2023, 15:03
Guvernul scade plafonul pentru facturile la energie. Subvenţiile vor fi menţinute doar pentru persoanele fizice

Guvernul ia în calcul modificarea condițiilor de acordare a subvențiilor pentru facturile la energie, după recomandarea Comisiei Europene ca orice fel de ajutoare să fie întrerupte de statele membre, au declarat marți surse din coaliție.

Executivul ar dori să aplice o soluție de mijloc:

  • Plafonarea facturilor la energie să fie păstrată doar pentru persoanele fizice, urmând ca de măsură să nu mai beneficieze persoanele juridice
    Limita de consum până la care se stabilește prețul plafonat să fie scăzută.

Comisia Europeană a declarat luni că va propune să nu se prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei.

Facturile românilor riscă să sară în aer. Comisia Europeană nu mai prelungeşte compensările la energie

Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică.

La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

Carduri energie 2023. Noi modificări, ce se poate plăti cu voucherele de 250 de lei din iunie

”Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul.

În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia Europeană a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate ”mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.

Comisia Europeană cere anulărea ajutoarelor, Marcel Boloş anunţă majorarea cu 50% a voucherelor

Printr-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook în cursul zilei de vineri, 2 iunie, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a răspuns întrebărilor primite de la cetățeni cu privire la măsurile sociale implementate de Guvernul României.

Marcel Boloș a confirmat că peste 50.000 de carduri educaționale destinate achiziționării hainelor și rechizitelor școlare, au fost încărcate cu suma de 500 de lei. Astfel, în urma acestei măsuri peste 400.000 de copii vulnerabili din România au primit sprijinul necesar.

De asemenea, ministrul Marcel Boloș a mai subliniat că aceste carduri sunt încărcate o singură dată pe an. Mai mult decât atât, începând de anul viitor, cuantumul acestor vouchere ar uma să crească. Marcel Boloș a dat asigurarea că sprijinul acordat prin aceste carduri va crește la suma de 750 de lei, potrivit Cancan.

Citeşte şi: Reguli noi impuse de ANPC pentru magazine. Ce trebuie să afişeze comercianţii şi prestatorii de servicii

În ceea ce privește sprijinul pentru mamele care au nou-născuți, ministrul vine cu o veste bună. Guvernul ia în calcul ca valoarea voucherelor oferite prin programul „Sprijin pentru nou-născuți” să crească de la suma de 2.000 de lei la 3.000 de lei.

„Ultimul aspect, referitor la tipurile de cheltuieli care sunt eligibile cu voucherul de 2.000 lei pe care l-am oferit prin programul ‘Sprijin pentru nou-născuți’: pot fi achiziționate produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (șampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf. Nu pot fi achiziționate alimente. Închei cu o veste bună: din analizele noastre reiese că în următorii ani putem creşte valoarea sprijinului pentru mame la 3.000 de lei, așa că voi propune această măsură în Guvern”, a mai declarat ministrul Marcel Boloş.

Citeşte şi: AUR își pregătește guvernul. Gheorghe Piperea și Octavian Bădescu, pe lista miniștrilor pe care George Simion îi vrea la guvernare după alegerile din 2024

Ţările UE au raportat că au respectat în linii mari obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf – un pas important pentru reducerea presiunii asupra preţurilor.”

Comisia a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgenţă au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung în proiectarea pieţei de energie electrică.

Aceste propuneri urmăresc să încerce să crească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix, să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze trecerea la energia regenerabilă.