Guvernul se pregăteşte pentru o posibilă criză alimentară. Producătorii, procesatorii şi comercianţii, obligaţi să informeze Executivul despre stocurile existente

Secretariatul General al Guvernului a pus, în dezbatere publică, o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri în domeniul agricol şi al industriei alimentare. Dacă OUG va fi adoptată, producătorii, depozitarii, procesatorii și comercianții care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii şi industriei alimentare vor fi obligaţi să transmită Guvernului date privind stocurile disponibile pentru anumite categorii de produse.

23 mai 2022, 13:29
Guvernul se pregăteşte pentru o posibilă criză alimentară. Producătorii, procesatorii şi comercianţii, obligaţi să informeze Executivul despre stocurile existente

Guvernul se pregătește pentru o criză alimentară pe fondul războiului din Ucraina, sancţiunilor impuse Rusiei şi a secetei din mai multe zone ale lumii. Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pus în dezbatere publică de SGG va obliga producătorii, depozitarii, procesatorii și comercianții care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii şi industriei alimentare să informeze Guvernul privind stocurile disponibile pentru anumite categorii de produse.

Citeşte şi: Engie măreşte preţul la gaze. Românii au început deja să primească notificări cu noua ofertă

Astfel, Guvernul vrea să primească date privind stocurile pentru legume-fructe, cereale, seminţe oleaginoase, leguminoase furajere, orez, carne, lapte şi produse din lapte, produse de morărit şi panificaţie, conserve de legume-fructe, ulei, apă, plante aromatice, sare şi alte condimente, ceaiuri, zahăr, drojdie şi miere.

Citeşte şi: Ministrul Agriculturii aruncă bomba despre o potențială criză alimentară. Ce îi așteaptă pe români în acest an

 

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, avertisment privind o eventuală criză alimentară. Cât de afectată va fi România

Fostul ministru al Agriculturii a vorbit despre avertismentul lansat de Marea Britanie potrivit căruia există o îngrijorare majoră privind rezervele de hrană mondiale.

Fostul ministru a explicat ce efecte poate avea factorul inflaționist asupra rezervelor de hrană din ţara noastră.

„În primul rând, eu nu sunt partener cu abordările acestea apocaliptice. Aceste analize care introduc într-un sandvici al zilei o serie întreagă de crize, unele peste altele. Am luat criza pandemică a venit și energia, iată că intră și războiul mai vine un virus și așa mai departe.

Sigur că acum foarte multă lume se ancorează la la situația existentă pe planetă dată fiind această explozie a prețurilor și evident, și acest zăngănit al armelor.

Însă, în 2009, la Summit-ul de la Roma, al SAO, care este structura de specialitate a ONU, s-a afirmat atunci, cu cifrele pe masă, că peste 8 miliarde de oameni pe planetă suferă de malnutriție și că la fiecare 6 secunde moare un copil de foame.

Iată că aceste avertismente nu sunt de ieri de alaltăieri dar au pus pe gânduri pe toată lumea și îngrijorările sunt peste tot și oriunde, pentru că ne afectează iată direct și pe noi.

Referitor la România, eu aici n-aș avea o abordare atât de ascuțită din punct de vedere al crizei, pentru că înțelegerea fenomenului și evident derularea activității în agricultură mă face să fiu o cu o doză de optimism mai mare decât ceilalți.

Caut se găsesc echilibrul în analize, în așa fel încât să putem trage o concluzie și în același timp, să ne și putem proteja.

În agricultură factorii de vegetație nu sunt la mâna omului privind apa a agricultură. Factorul vital care desenează nivelul de producție nu este în mâna noastră, deși parțial trebuia să fie

În al 2-lea rând ne putem uita spre ce înseamnă piața în această dată vizavi de balanța produselor agro alimentare gândindu-mă cât importăm și cât exportăm.

Nu, nu 70% noi importăm, pentru că asemenea analize se fac pe cifrele care se înregistrează în magazine și la lanțurile de magazine.

Evident că putem discuta despre carnea de porc care e 80% și știm cu situația acestei specii. Însă ce este îmbucurător și trebuie să reținem este că Guvernul României, Ministerul Agriculturii au urmărit cu atenție desfășurarea celui mai important obiectiv al perioadei și anume însămânțările de primăvară.

Ştim foarte bine că mâncarea se face din rodul pământului. Avem speranța realizării unor producții care să ne asigure hrana în România”, a explicat ministrul Agriculturii la Antena 3.


loading...