Guvernul suedez a ordonat: „Pregătiţi-vă de RĂZBOI!”. O confruntare armată cu Rusia este posibilă

Guvernul Suediei le-a cerut tuturor municipalităţilor ţării se se pregătească de o eventuală agresiune exterioară din cauza tensiunilor crescânde cu Rusia, în regiune, scrie publicaţia Svenska Dagbladet.

16 dec. 2016, 18:23
Guvernul suedez a ordonat: „Pregătiţi-vă de RĂZBOI!”. O confruntare armată cu Rusia este posibilă

Potrivit ordinului Guvernului şi al Agenţiei de Protecţie Civilă suedeze (MSB) adresat municipalităţilor, acestea ar trebui să se pregătească de „război şi conflicte”.

Această strategie nu este însă de dată recentă, ci a funcţionat în perioada Războiului Rece, amintind acum de conceptul „apărării totale”, scrie Svenska Dagvladet, citat de 7sur7.be.

Strategia de apărare este aceea de a uni toate forţele prezente şi toate resursele militare şi civile în caz de atac din exterior. Acţiunea armatei este completată de eforturile sectorului economic (firmele private, în special) şi de către populaţie, astfel încât toate forţele să se unească pentru a putea respinge un eventual conflict armat împotriva Suediei. Cu alte cuvinte, li se cere autorităţilor locale de a îmbunătăţi schimbul de informaţii, comunicarea în situaţii de criză şi flexibilitatea.

Citeşte şi România îşi sporeşte cheltuielile pentru Apărare pe fondul creşterii prezenţei militare ruse la Marea Neagră

Un ordin asemănător emis de guvernul suedez de centru-stânga a fost în vigoare în urmă cu un an, când au apărut tensiuni în regiune, între  NATO şi Moscova.

În mai 2016, Suedia a ratificat un acord de parteneriat cu NATO,. Această apropiere nu a fost privită cu ochi buni de către Moscova. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a avertizat atunci că o eventuală aderare a Suediei la NATO va genera „măsuri tehnico-militare la frontierele septentrionale”.

Citeşte şi Americanii trimit noi trupe în România, luna viitoare. Pentagonul concentrează militari la graniţa cu Rusia

Nu numai Suedia este ameninţată de Moscova. În rândul ţărilor baltice, atitudinea „marelui vecin rus” provoacă nelinişte. Incursiunile militare ruse în spaţiul aerian baltic sunt din ce în ce mai frecvente, iar pentru Estonia şi Lituania, este un semn că Rusia vrea să deţină nestingherită controlul în Marea Baltică.