Guvernul taie din subvenţii şi din ajutoarele celor care refuză să muncească, pentru a consolida bugetul

Guvernul federal al Germaniei a anunțat noi măsuri economice pentru a reduce presiunea asupra bugetului în 2024, iar aceste schimbări vor avea un impact semnificativ inclusiv asupra Venitului pentru Cetățeni – Burgergeld. Conform informațiilor obținute de Reuters de la un reprezentant guvernamental, planul include și tăieri ale subvențiilor pentru motorina agricolă și o majorare a taxelor de aviație.

09 ian. 2024, 17:09
Guvernul taie din subvenţii şi din ajutoarele celor care refuză să muncească, pentru a consolida bugetul

Propunerile prevăd ca centrele de ocupare a forței de muncă să poată suspenda asistența financiară pentru cei care refuză în mod deliberat să se angajeze două luni la rând. Această măsură ar urma să genereze economii de aproximativ 170 de milioane de euro anual, distribuite între guvernul federal și municipalități.

În plus, se propune eliminarea unui bonus lunar de 75 de euro destinat formării continue care nu contribuie la obținerea unei calificări profesionale, pentru a economisi aproximativ 100 de milioane de euro. Cu toate acestea, se va menține sprijinul lunar de 150 de euro pentru formarea continuă care duce la obținerea unei diplome, iar bonusurile pentru promovarea examenelor vor continua să fie acordate.

De asemenea, se prevede transferul unor sume semnificative de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă către bugetul federal, generând economii estimate la 1,5 miliarde de euro pe an în perioada 2024-2027.

Citeşte şi: Salariul minim în Germania a ajuns la 2.500 de euro. Până și angajații necalificați câștigă acești bani în Germania

Măsura majoră vizează taxa de aviație, așteptată să aducă venituri suplimentare de 445 de milioane de euro în 2024. Această taxă va crește cu până la aproximativ o cincime, variind între 15,53 euro și 70,83 euro pe pasager, în funcție de destinația finală a călătoriei, începând cu 1 mai 2024.

În ceea ce privește subvențiile pentru motorina agricolă, propunerile vizează o reducere graduală a acestora, generând venituri suplimentare estimative de peste 140 de milioane de euro în 2025 și în creștere până la 453 de milioane de euro anual din 2028. Aceste măsuri au determinat proteste din partea fermierilor.

Aceste propuneri sunt parte a celei de-a doua legi de finanțare a bugetului, urmând să fie discutate în Bundestag în februarie, odată cu adoptarea bugetului pentru 2024, informează Der Spiegel.

Citeşte şi: Nimic surprinzător! Donald Trump îl laudă pe rusofilul Viktor Orbán: ”Este cel mai puternic lider în Europa!”