Guvernul ucrainean ar vrea să populeze sud-estul rusofon cu rezidenţi din vestul naţionalist

Aşa-numiţii lideri au autoproclamatei 'republici populare' Lugansk susţin că autorităţile de la Kiev intenţionează să pună în aplicare un plan de relocare a populaţiei din vestul naţionalist al ţării în sud-estul rusofon, relatează agenţia rusă de presă Ria Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
10 iun. 2014, 09:28
Guvernul ucrainean ar vrea să populeze sud-estul rusofon cu rezidenţi din vestul naţionalist

Departamentul de contraspionaj al Republicii Populare Lugansk a intrat în posesia unei informaţii secrete dintr-o sursă de încredere din cadrul guvernului condus de (premierul) Iaţeniuk (Arseni). Executivul ucrainean, prin participarea directă a specialiştilor americani, a elaborat un program secret, care urmează să fie pus în aplicare deja din luna noiembrie‘, a declarat un reprezentant al serviciului de contrainformaţii al separatiştilor din Lugansk.

Proiectul prevede, potrivit acestuia, ‘organizarea relocării, în etape, a aproximativ 250.000 de locuitori din regiunile de vest ale Ucrainei, în primul rând din satele şi oraşele mici, în partea de sud-est, în special în Lugansk, Doneţk şi Nikolaev’.

În cadrul acestui program, susţin separatiştii, persoanelor venite din vestul ţării le vor fi puse la dispoziţie apartamentele, casele şi terenurile rebelilor ucişi sau alungaţi şi ale familiilor acestora.

‘Este prevăzut şi un sprijin financiar în valoare de 25.000 de grivne pentru fiecare familie din vest care va dori să se mute în sud-est’, a indicat acelaşi responsabil de contrainformaţii din cadrul aşa-numitei conduceri din Lugansk.

Deocamdată, noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, care a fost învestit oficial în funcţie sâmbătă, 8 iunie, a dispus crearea de coridoare umanitare pentru civilii care doresc să plece din zona de conflict. Armata ucraineană este angajată într-o operaţiune specială împotriva insurgenţilor înarmaţi separatişti de la mijlocul lunii aprilie şi mai mulţi civili au murit în confruntări, însă numărul lor exact nu se ştie. Bilanţul confruntărilor de pe ‘frontul de est’ este de 200 de morţi, între care rebeli, soldaţi guvernamentali şi civili, potrivit AFP.