Guvernul va adopta miercuri actele aferente măsurilor prin care va fi sprijinită industrie

Guvernul urmează să discute în şedinţa de miercuri actele normative aferente pachetului de măsuri pentru industrie, potrivit unor afirmaţii realizate de premierul Victor Ponta.

RomaniaTV.net
25 mart. 2014, 20:07
Guvernul va adopta miercuri actele aferente măsurilor prin care va fi sprijinită industrie

‘În baza pachetului de sprijin pentru industrie, care va fi aprobat miercuri în şedinţă de Guvern, pe toată piaţa liberă preţul de referinţă la gaze la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali va fi preţul de la 1 ianuarie, 230 de dolari la mia de metri cubi. În acest fel, pe de-o parte, ne menţinem angajamentele de a liberaliza preţul la gaze, pe de altă parte impactul va fi minor sau chiar în baza competiţiei libere, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică, vor scădea aceste preţuri şi practic marii consumatori vor putea să fie în continuare competitivi. Preţul la gaze este legat de preţul la energia electrică, pentru că marii consumatori nu consumă doar gaze, ci şi energie electrică, iar la energie electrică miercuri adoptăm hotărârea în baza noii legi care stabileşte cota de piaţă pentru certificate verzi identică cu 2013, 11,1%’, a declarat Ponta luni la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Premierul a precizat în context că din acelaşi pachet de măsuri face parte şi eliminarea taxei de cogenerare la export şi, în acelaşi timp, în şedinţa de Executiv de miercuri va fi adoptată o hotărâre de guvern privind cota de energie regenerabilă ‘care va fi subvenţionată în aşa fel încât preţurile la energie electrică vor continua să scadă atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali’.