Guvernul va introduce internet broadband pe tot teritoriul României, până în august 2015

Unde nu au ajuns operatorii de comunicaţii va ajunge infrastructura statului, care va aduce internet şi telefonie în toate zonele defavorizate din România, promite ministrul pentru Societatea Informaţională, informează economica.net.

RomaniaTV.net
24 apr. 2014, 07:51
Guvernul va introduce internet broadband pe tot teritoriul României, până în august 2015

Denumit Ro-NET, proiectul este unul major, la scară naţională, care are drept obiectiv acoperirea tuturor zonelor care nu beneficiază de infrastructură de comunicaţii în bandă largă de pe teritoriul României, prin utilizarea fondurilor structurale – finanţare 100% din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, spun guvernanţii.

„Ro-NET va intra acolo unde există un eşec de piaţă, zone în care nu există operatori privaţi dornici să investească din cauza izolării sau activităţilor economice care nu rentabilizează un potenţial plan de afaceri. În cazul acesta, Comisia Europeană, la nivelul tuturor statelor membre UE,  vine şi se asigură că prin proiecte de acest tip structura de comunicaţii este dezvoltată chiar şi in zonele defavorizate”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Potrivit acestuia, RoNET are în acest moment 783 de zone în care se vor introduce infrastructuri de comunicaţii, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 84 de milioane de euro.

„In acest moment se află în licitaţie, iar până la finalul lunii august 2015 avem termen să realizăm lucrările şi plăţile”,  a mai spus Răzvan Cotovelea.

Pentru dezvoltarea Proiectului Ro-NET, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a ales implementarea unui model DBO pentru realizarea unor reţele de distribuţie (backhaul) care să ţintească furnizarea unor capacităţi minime de broadband, în zonele considerate albe ale României. Bucla locală pentru utilizatorii finali din aceste zone albe va fi oferită în condiţii de competiţie de către operatori specializaţi de pe piaţa liberă.

Zonele albe vor fi acoperite cu serviciul de broadband corespunzător strategiei naţionale, respectiv minimum 1MB capacitate partajată pentru utilizatorii casnici şi minimum 4MB capacitate partajată pentru utilizatorii din mediul de afaceri.

Reţeaua de distribuţie care se va proiecta, construi şi opera va fi funcţională, fără alte intervenţii ulterioare, de la un punct de conectare la o reţea magistrală (backbone) şi până la punctul de distribuţie, care se va construi pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale de care aparţine zona albă, care reprezintă ţinta reţelei de distribuţie (un sat, o suburbie, etc). Pentru fiecare punct de distribuţie se va calcula o capacitate minimă obligatorie a fi furnizată, în conformitate cu necesităţile ţintei şi strategia naţională de broadband. Studiul de fezabilitate va trebui să stipuleze aceste valori ale capacităţii minime obligatorii calculate pentru punctele de distribuţie ţintă (din zonele albe).