Guvernul va organiza ALEGERI PARLAMENTARE PARŢIALE simultan cu europarlamentarele din 25 mai

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că, odată cu scrutinul europarlamentar din 25 mai, vor fi organizate alegeri în colegiile în care posturile de senator sau deputat au rămas vacante şi în localităţile în care posturile de primar nu sunt ocupate.

10 mart. 2014, 12:12
Guvernul va organiza ALEGERI PARLAMENTARE PARŢIALE simultan cu europarlamentarele din 25 mai

„Am discutat cu liderii celorlalte partide din coaliţia de guvernare şi am decis împreună cu ei să declanşăm procedura pentru ca pe 25 mai, data alegerilor pentru Parlamentul European, să facem alegeri în colegiile vacante”, a declarat Victor Ponta la finalul unei întâlniri pe care a avut-o luni cu şefii partidelor de guvernământ.

Mai mult, tot pe 25 mai vor fi organizate alegeri şi în localităţile care au rămas fără primari în cei aproape doi ani de la alegerile locale precedente.

În momentul de faţă sunt opt mandate de parlamentar vacante.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, în decembrie 2013, că se poate discuta despre alegeri parţiale pe mandatele de parlamentari vacantate atunci când numărul aleşilor se va reduce atât de mult încât să afecteze deciziile din Parlament, adică la mai mult de jumătate, informează Mediafax.

Zgonea a fost întrebat dacă nu ar trebui organizate alegeri parţiale pe mandatele vacante de parlamentari.

„Este o decizie a Guvernului, pe care eu nu pot să o comentez. (…) Nu am nicio opinie, nu sunt obligat conform legii să am o discuţie pe această temă. Este atributul exclusiv al Guvernului României conform legii organice. Eu sunt obligat să văd dacă cumva ajungem sub cvorumul legal. Doar în acel caz, dacă sunt datorită deplasărilor, demisiilor, altor acte care sunt conform Constituţiei…Parlamentul pierde jumătate plus unu din numărul mandatelor pe care le are conform legii electorale, atunci ar trebui să avem această discuţie”, a afirmat Zgonea.

Preşedintelui Camerei Deputaţilor i s-a precizat că Guvernul este în controlul Parlamentului, după cum a afirmat chiar premierul Victor Ponta în mai multe rânduri.

„Este în control, dar nu suntem obligaţi noi să le dăm ordin ca să facă un proiect de hotărâre. Este o discuţie pe care o să o avem în momentul în care numărul de mandate care sunt vacantate este atât de mare încât impietează deciziile importante ale Parlamentului. Atâta timp cât noi suntem cu 78 mai mult decât ar fi trebuit faţă de anii trecuţi, eu zic că nu avem o problemă de reprezentativitate”, a afirmat Zgonea.

El a precizat că locurile vacante duc la economii în bugetul Camerei Deputaţilor.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/valeriu-zgonea-despre-mandatele-de-parlamentar-vacante-nu-avem-deocamdata-o-problema-de-reprezentativitate_117029.html#ixzz2vYpxiqnc