Guvernul vrea chirii mai mari pentru locuinţele ANL şi încetarea vânzării apartamentelor către chiriaşi

Guvernul vrea să majoreze chiriile şi să pună punct vânzării apartamentelor ANL, arată Strategia Naţională a Locuirii, lansată în dezbatere publică pe website-ul Ministerului Dezvoltării. În acest moment, tinerii chiriaşi pot cumpăra locuinţa la un an de la data semnării contractului de închiriere. 

02 aug. 2016, 06:14
Guvernul vrea chirii mai mari pentru locuinţele ANL şi încetarea vânzării apartamentelor către chiriaşi

În 2010, când la cârma Ministerului Dezvoltării era Elena Udrea, a apărut ideea vânzării apartamentelor ANL, pentru a face rost de bani pentru noi dezvoltări. La nivel declarativ se spera la vânzarea a mii de locuinţe ANL închiriate tinerilor. 

În prezent, peste 12.400 de chiriaşi pot să cumpere locuinţele ANL în care stau cu chirie, dar vânzările anuale nu depăşesc 700 de unităţi locative. În 2014 au fost vândute 605 locuinţe, iar în 2015 ceva mai multe: 646 apartamente, arată datele furnizate de Agenţie la solicitarea ECONOMICA.NET. 

Suprinzător, aproape 65% din locuinţele ANL vândute anul trecut au fost cumpărate de chiriaşii sociali cu banii jos! Preţul de vânzare pe metru pătrat al unui apartament ANL este de trei ori mai mic decât cel al unui apartament vechi sau nou. 

„Vânzarea locuinţelor cu chirii subvenţionate pentru tineri în contextul în care fondul de locuinţe publice este deja foarte limitat nu este recomandată”, se arată în Strategia Naţională a Locuirii. Motivul? 

Acest fond locativ ar putea fi utilizat ca locuinţe închiriate la preţul pieţei, care să contribuie la subvenţionarea încrucişată a locuinţelor sociale sau la strângerea de fonduri pentru locuinţe sociale noi. Sau ar putea fi închiriate familiilor cu un venit redus, care pot să plătească chiriile actuale.

Politica actuală privind locuinţele sociale prevede subvenţionarea chiriei datorate, stabilind nivelul acesteia la 10% din venitul familiei, indiferent de costul locuinţei.

12.463 de apartamente construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) sunt disponibile spre vânzare.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET