Guvernul vrea să se ÎMPRUMUTE pentru a plăti DAUNELE fraţilor Micula, dacă statul român pierde procesul

Ministerul Transporturilor vrea să ceară un împrumut de trezorerie ca rezervă pentru plata salariaţilor de la Romatsa. Asta pentru că fraţii Micula ar putea ărimi o hotărâre favorabilă definitivă în procesul cu statul român, după ce au pus poprire pe o sumă de 82 de milioane de euro din conturile companiei Romatsa.

13 ian. 2016, 18:26
Guvernul vrea să se ÎMPRUMUTE pentru a plăti DAUNELE fraţilor Micula, dacă statul român pierde procesul

Ministerul Transporturilor și Ministerul Finanțelor Publice iau în calcul obținerea unui credit de trezorerie pentru Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA, în vederea asigurării desfășurării activității acesteia, până la finalizarea procesului fraților Micula cu statul român, după ce aceștia au obținut poprirea pe conturile de la Bruxelles ale ROMATSA, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

„Principala mea preocupare este de a asigura banii după această perioadă, ea nu e mai lungă de 2-3 luni, când rezervele Romatsa se vor termina. Pentru aceasta am avut deja discuţii cu Ministerul Finanţelor. Lucrăm la mai multe, inclusiv la obţinerea unui credit în trezorerie pentru Romatsa pentru a încerca să asigurăm această continuitate. (…) Eu sunt pregătit şi pentru câştig şi pentru pierdere”, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Conturile bancare ale ROMATSA nu mai sunt alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor, deja efectuate, de dirijare a traficului aerian, situația fiind determinată de o hotărâre a instanței de judecată din Belgia prin care sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA sunt blocate în contul unei datorii a statului român.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula au pus poprire pe veniturile încasate de Romatsa din taxele de tranzit a aeronavelor. Cei doi au de recuperat o datorie de 82 de milioane de euro de la statul român, iar modalitatea la care recurg este poprirea conturilor companiilor de stat.

Citeşte şi: Fraţii Micula au pus poprire pe conturile ROMATSA

Sindicaliștii spun că poprirea ridică mari probleme companiei, deoarece aceasta se finanțează din fonduri proprii.

Poprirea ar fi fost pusa inca din 9 septembrie 2015, in urma deciziei unei instante din Belgia. Este vorba despre o parte din suma de 178 de milioane de euro pe care statul roman trebuie sa le-o achite fratilor Micula.

Ministerul Finantelor a facut precizari privind aceasta situatie intr-un comunicat in care confirma poprirea, dar si faptul ca ROMATSA nu are nicio legatura cu litigiul intre fratii Micula si statul roman.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.