Gyorgy Frunda, despre solicitarea lui Băsescu: Interzicerea prezenţei Jobbik în România nu e fezabilă

Prezenţa membrilor partidului extremist maghiar Jobbik nu poate fi interzisă în România. Soluţia este izolarea politică a formaţiunilor extremiste. Declaraţiile au fost făcute la RFI de Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut marţi Guvernului şi Parlamentului să emită un act normativ, prin care să se interzică prezenţa membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept "extremist"

RomaniaTV.net
12 mart. 2014, 09:53
Gyorgy Frunda, despre solicitarea lui Băsescu: Interzicerea prezenţei Jobbik în România nu e fezabilă

Gyorgy Frunda crede că solicitarea preşedintelui Traian Băsescu nu e fezabilă.

„Nu văd cum e fezabilă. Aceşti oameni, care sunt membrii partidului Jobbik, partid de extremă dreapta şi care ne face foarte mult rău nouă, comunităţii maghiare din România prin venirea în Ardeal, prin campania pe care o fac în Ardeal pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care au loc pe şase aprilie, nu văd cum poţi să le interzici ca în cadrul Uniunii Europene să le interzici să circule liber. Poţi să le interzici să facă manifestaţii, nu le dai autorizaţie să facă manifestaţii, dar să circule liber prin România nu văd nici o posibilitate cum le-ai putea interzice treaba asta”, a spus Frunda la RFI.

În opinia lui Frunda, „soluţia este izolarea partidelor extremiste, oricare ar fi ele şi de orice naţionalitate, ungureşti, româneşti, franţuzeşti, ar trebui izolate politic şi atunci oamenii pot alege între partidele democratice şi cele extremiste”.

Președintele Traian Băsescu a cerut marți Parlamentului și Guvernului să emită un act normativ prin care prezența membrilor partidului Jobbik pe teritoriul României să fie interzisă.

„Cred că este timpul să punem capăt acestui partid pe teritoriul României și cer public Guvernului și Parlamentului să emită un act normativ prin care prezența pe teritoriul României a membrilor și liderilor acestui partid să fie interzisă. Este un partid extremist, care nu are responsabilitate unită și pentru interesele lui mărunte în Europa se constată o creștere a ponderii partidelor extremiste și dacă Ungaria nu îi va pune sub control, măcar pe teritoriul României nu au ce căuta”, a afirmat șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a spus că va avea o discuție aplicată cu ocazia primei ședințe a CSAT, motivând că „libertatea, democrația, dreptul de mișcare, dreptul la liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste faci rău altora”.

„Jobbik este un partid extremist de care le este rușine și guvernanților de la Budapesta și nu-i acceptă în alianțe. Nu văd de ce ne-ar fi nouă rușine să-i dăm afară sau să nu mai aibă acces în România. Comportamentul lor de la Târgu Mureș justifică o astfel de măsură împotriva Jobbik”, a spus președintele.