Gyorgy Frunda: România are motive să fie FOARTE ÎNGRIJORATĂ de situaţia din Ucraina

Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta, susţine că, în condiţiile în care România e vecin direct cu Rusia şi se află la câteva sute de kilometri de Rusia, are motive să fie foarte îngrijorată şi să facă paşii necesari pentru prevenirea unui eventual atac sau pentru prevenirea unui conflict care să ne afecteze în mod direct.

RomaniaTV.net
16 iun. 2014, 07:42
Gyorgy Frunda: România are motive să fie FOARTE ÎNGRIJORATĂ de situaţia din Ucraina

Gyorgy Frunda a declarat la RFI că „sunt semne politice care ne dau dreptul de a fi foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în imediata noastră vecinătate”.

„Prevenirea, tratamentul este unul singur, ca organismele internaţionale să se implice. Este, cred eu, nevoie de întrunirea Consiliului de Securitate al ONU, este nevoie de discutarea între Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi Statele Unite, au avut loc tentative, fără rezultate eficiente.

România e vecin direct cu Ucraina, e la câteva sute de kilometri de Rusia. Este evident că trebuie să ne îngrijorăm şi să facem paşii necesari pentru prevenirea unui eventual atac sau pentru prevenirea unui conflict care să ne afecteze în mod direct. Cred că discutarea cu NATO, relaţiile cu această organizaţie, aducerea trupelor americane NATO pe teritoriul României sunt toate măsuri menite a proteja ţara noastră de un eventual conflict. România nu este expusă direct, dar când războiul e la câteva zeci, câteva sute de kilometri de tine, atunci este motiv de îngrijorare”, a spus Frunda.

ULTIMATUMUL Rusiei A EXPIRAT. Gazprom introduce sistem de plată în avans a gazelor pentru Ucraina

Consilierul premeirului a arătat că „Rusia vrea să restabilească, într-un fel sau altul, graniţele fostului URSS, Rusia cu o întârziere de 15-20 de ani reacţionează la măsurile luate de către UE şi NATO, care au făcut paşi înspre est, acum Rusia spune că trebuie să se apere, dar nu asta este soluţia”.

Întrebat dacă în opinia sa, Republica Moldova este şi ea inclusă în planul Rusiei de a reface graniţele fostei URSS, Gyorgy Frunda a răspuns: „Nu cred, nu cred. Aţi văzut declaraţiile unor conducători ruşi, îşi dau seama că Moldova nu poate fi din nou inclusă în fostul URSS. În Moldova există totuşi o majoritate stabilă, care vrea ca ţara vecină (Republica Moldova-n.r.) să fie membră a Uniunii Europene. Astăzi, premierul Iurie Leancă este la Paris şi se fac paşi în continuare pentru dezvoltarea unor relaţii strategice între cei mai importanţi membri ai Uniunii Europene şi Moldova, relaţiile economice dintre Franţa şi Moldova ar fi o piatră fundamentală pentru ca Moldova să-şi continue drumul european„.

Secretarul General al NATO: Trebuie să ne adaptăm la faptul că RUSIA ne consideră ADVERSARII ei