H&M a făcut anunţul. Se pregăteşte concedierea a zeci de mii de angajaţi

Grupul suedez H&M, al doilea mare retailer de modă la nivel mondial, analizează disponibilizarea temporară a zeci de mii de angajați, după ce a închis magazinele din Germania, SUA și Marea Britanie.

RomaniaTV.net
23 mart. 2020, 15:14
H&M a făcut anunţul. Se pregăteşte concedierea a zeci de mii de angajaţi

Simultan cu disponibilizarea temporară vor fi însă reziliate definitiv și numeroase contracte de muncă, scrie Profit.ro. La acest moment, 3.441 din 5.062 de magazine ale sale din întreaga lume sunt închise, ca efect al coronavirus.

Răspândirea rapidă a coronavirusului COVID-19 și măsurile publice extraordinare luate în întreaga lume pentru a încetini răspândirea virusului au determinat o situație excepțională pentru oameni, comunități și afaceri„, argumentează compania, care propune acționarilor să nu mai fie achitate dividende.

Citeşte şi: Al cincilea deces al unui pacient cu coronavirus în România: Un bărbat de 71 de ani din Suceava

H&M, cu 177.000 de angajați la nivel global, a raportat pentru 2018 vânzări de 210 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 20 miliarde euro). Grupul suedez este al doilea mare retailer de modă din lume, după proprietarul Zara, grupul spaniol Inditex. În România, H&M operează o rețea de peste 55 de magazine.

Zara a închis 3.785 de magazine la nivel global

Proprietarul Zara a închis 3.785 de magazine la nivel global în urma izbucnirii coronavirusului. Inditex, proprietarul spaniol al retailerului, a avertizat că pandemia a avut un „impact foarte important” asupra afacerii sale.

Grupul, care conduce și retailerii Pull & Bear și Bershka, a declarat că a fost nevoit să închidă temporar magazine din 39 de piețe de pe glob, potrivit Daily Mail.

În prezent, niciun magazin din Marea Britanie nu a fost afectat, dar lanțul „urmărește îndeaproape” sfaturile guvernului, a declarat un purtător de cuvânt pentru MailOnline.

Citeşte şi: Dacia opreşte producţia din cauza coronavirsului. Aproape 14.000 de salariaţi intră în şomaj tehnic din 19 martie

Acesta a declarat că în prezent este „prea devreme” pentru a cuantifica impactul viitor al focarului asupra operațiunilor sale pentru restul anului, dar este „pe deplin încrezător” în puterea și flexibilitatea alegerii sale în privinţa afacerilor.

Vânzările grupului au scăzut cu 24,1 la sută în primele două săptămâni ale lunii martie. Vor rezerva o provizie de 287 de milioane de euro (262,9 milioane de lire sterline), deoarece focarul reduce valoarea inventarului său pentru perioada de primăvară/ vară.