Haaretz: „România poate deveni prima din Europa care cumpără sistemul Iron Dome, din Israel”

România este foarte interesată să achiziționeze baterii Iron Dome din Israel, scrie cotidianul Haaretz, în urma vizitei ministrului apărării Vasile Dâncu în Israel săptămâna trecută.

22 sept. 2022, 12:19
Haaretz: „România poate deveni prima din Europa care cumpără sistemul Iron Dome, din Israel”

Dacă înțelegerea va fi încheiată, România, membră a NATO, va fi prima țară din Europa care va achiziționa sistemul Iron Dome, al cărui preț este de aproximativ 150 de milioane de dolari, fiecare dintre rachetele sale interceptoare (TAMIR) costând aproximativ 50.000 de dolari.

„Dîncu a refuzat să discute despre Irone Dome, dar a spus că țara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare cu industria israeliană privind securitatea”, mai scrie Haaretz.

Citeşte şi Rusia este, din nou, subiectul ironiilor pe internet, după ultima propunere de uniforme pentru armata Kremlinului: „Vi se pare că seamănă cu ceva?”

Totuşi, achiziţionarea sistemului este aproape imposibilă, scrie defenseromania.ro. „Nu doar că vânzarea Iron Dome, un sistem dezvoltat de israelieni împreună cu SUA, ar necesita acordul americanilor, ci mai ales pentru că Israelul, din motive de securitate, nu vinde sistemul. Pe scurt, vânzarea sistemului poate fi comparată cu cea a F-22 în SUA.

Cel mai probabil acest lucru s-ar putea întâmpla în momentul în care Iron Dome ar fi înlocuit ori ar fi dezvoltată o versiune de export. Israelul nu vinde sistemul și nu dă acces codului sursă. Se poate vorbi maximum de vânzarea unor componente, precum radarul sistemului, lucru care s-a mai întâmplat”, scrie publicaţia.

Citeşte şi Ucraina vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului VIDEO